Αρχική arrow ΘΕΣΕΙΣ arrow ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ arrow "Δός μοι τοῦτον τὸν ξένον"

"Δός μοι τοῦτον τὸν ξένον"

Έχει γραφτεί από ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ
Τετάρτη, 20 Απρίλιος 2016

Σε σχέση με τις εξελίξεις για το προσφυγικό ζήτημα στη χώρα μας η Χ.Δ. έκανε τις ακόλουθες εκτιμήσεις:

1.       Με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης –Τουρκίας για το «προσφυγικό», όπως ήδη εχουμε επισημάνει σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, οι χώρες της Ε.Ε. αποφεύγουν να αναλάβουν τις ευθύνες που τούς αναλογούν για τη φιλοξενία και παροχή ασύλου στα θύματα πολέμου που το δικαιούνται με βάση τις διεθνείς συνθήκες.

2.       Ειπώθηκε ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία η Ευρώπη πούλησε την ψυχή της έναντι αναταλλάγματος. Στην πραγματικότητα, η συμφωνία είναι χωρίς αντικείμενο και από τις δύο πλευρές, αφού η σημερινή Ε.Ε. δεν έχει «ψυχή» για να πουλήσει και το Τουρκικό καθεστώς ουδέποτε υπήρξε αξιόπιστο.  

3.       Η Ελλάδα μετατρέπεται για αδιευκρίνιστο χρόνο σε αποθήκη ψυχών για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων οι οποίοι δεν επιθυμούν να παραμείνουν, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα δύσκολη η ενσωμάτωσή τους στις δομές φιλοξενίας και να διαβιώνουν υπό άθλιες συνθήκες. Ήδη, η Υπάτη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. έχει επισημάνει ότι με τη συμφωνία Ε.Ε. Τουρκίας παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες.

4.       Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότοι πρόσφυγες που γύρισαν με τη θελησή τους στην Τουρκία, τέθηκαν υπό περιορισμό. Τίθεται, κατά συνέπεια, το ερώτημα κατά πόσον η Τουρκία των επανειλημμένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να χαρακτηρισθεί «ασφαλής τρίτη χώρα».

5.       Τα ελληνικά νησιά μετατρέπονται σε «κέντρα κράτησης» μεταναστών τύπου «Έλις Άιλαντ» των Η.Π.Α. με κλειστές δομές φιλοξενίας. Παράλληλα, δίνεται το πρόσχημα για την παρουσία Τούρκων αστυνομικών, κατά παράβαση της εθνικής μας κυριαρχίας.   Η παρουσία των Κέντρων στις μικρές τοπικές κοινωνίες των νησιών φορτώνει βάρη δυσβάστακτα και έχει δυσμενή αποτελέσματα στην εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών, που στην πλειονότητά τους καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να βοηθήσουν τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Επισημαίνουμε την τεκμηριωμένη σχετική διαμαρτυρία των φορέων και κατοίκων της Σάμου προς την ελληνική Βουλή.

6.       Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγιαίο, αλλά και των Τούρκων αστυνομικών στα νησιά, είναι παράνομες, στο βαθμό πουέχει εκχωρηθεί εθνική κυριαρχία, χωρίς οι σχετικές συμφωνίες να περάσουν από την ελληνική Βουλή. Παράλληλα, δημιουργούνται επικίνδυνα προηγούμενα για την κυριαρχία της χώρας, αφού δίνεται η ευκαιρία στην Τουρκία να νομιμοποιήσει στην πράξη τις διεκδικήσεις της.

7.       Η σημερινή κατάσταση θέτει πολλά ερωτηματικά σε σχέση με τον ρόλο ορισμένων «μη κυβερνητικών οργανώσεων» οι οποίες επιδιώκουν να υποκαταστήσουν το Κράτος στη διαχείριση του προσφυγικού. Η συντεταγμένη Πολιτεία είναι η μόνη αρμόδια να διαχειριστεί το ζήτημα και να συντονίσει τη φιλοξενία, διαχειριζόμενη όλους τους πόρους που διατίθενται από Διεθνείς Οργανισμούς.

8.       Κατά συνέπεια ζητούμε:

8.1.Την άμεση αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, η οποία εξυπηρετεί αλλότριους σκοπούς, χωρίς σε τίποτε να ωφελεί, και την ανάληψη της εποπτείας του προσφυγικού από τον Ο.Η.Ε., που είναι ο μόνος καθ’ ύλην αρμόδιος να εγγυηθεί την εφαρμογή του διεθνούς προσφυγικού δικαίου.                         

8.2.Να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι χώρες της Ευρώπης και να μοιραστούν τη φιλοξενία των ανθρώπων που έχουν την ιδιότητα του πρόσφυγα και δεν μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους λόγω του πολέμου. Η καταγραφή των δικαιούχων και  μετάβαση στις χώρες όπου επιθυμούν τη χορήγηση του πολιτικού ασύλου να γίνει κατευθείαν και με ταχείες διαδικασίες επί τόπου σε όσους βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

8.3.Στην πιο πάνω σωστή κατεύθυνση κινείται η έκκληση που συνυπέγραψαν το Σάββατο 16.4. στη Λέσβο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο ρωμαιοκαθολικός Πάπας και αρχηγός του κράτους του Βατικανού Φραγκίσκος, στην οποία υπενθυμίζεται η ευαγγελική περικοπή όπου τονίζεται ότι η φροντίδα στο πρόσωπο του κάθε αναγκεμένου και ξεριζωμένου ισοδυναμεί με τη φροντίδα του ίδιου του Χρστού. Παραμένει ζητούμενο κατά πόσον οι εγκάρδιες εκκλήσεις θα μεταφραστούν σε πράξη από το σύνολο της αμέσως υφισταμένης του Πάπα ρωμαιοκαθολικής ιεραρχίας και σε πολιτική πράξη εκ μέρους του κράτους του Βατικανού. Απαισιόδοξη ένδειξη είναι το γεγονός ότι ο Πάπας, πέρα από τις εκκλήσεις, σε αντίθεση με τους κ.κ. Βαρθολομαίο και Ιερώνυμο, δεν προχώρησε σε ευθεία καταδίκη των αυτουργών των απάνθρωπων και αντιχριστιανικών πρακτικών της «χριστιανικής» Ευρώπης απέναντι στους πρόσφυγες. Επίσης, πριν καν επιστρέψει στη Ρώμη, με δηλώσεις του στο αεροπλάνο που τον μετέφερε, αποδυνάμωσε από κάθε πολιτική διάσταση το περιεχόμενο των ενθουσιωδών δηλώσεών του στη Λέσβο.Σημαντική παράλειψη της κοινής διακήρυξης είναι η έλλειψη αναφοράς στις διώξεις των Χριστιανών της Συρίας και ρητής συμπαράστασης στο Πατριαρχείο Αντιοχείας.       

8.4.Η ελληνική Πολιτεία να αναλάβει πλήρως τη διαχείριση και τον έλεγχο της φιλοξενίας των προσφύγων, διαχειριζόμενη τους σχετικούς πόρους, ελέγχοντας και συντονίζοντας τους εθελοντές και εγγυώμενη την εθνική ασφάλεια, την ασφάλεια και προστασία γηγενούς πληθυσμού και φιλοξενουμένων μεταναστών, καθώς και την ομαλή λειτουργία των τοπικών κοινωνιών και των υποδομών της χώρας.

8.5.Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας για άμεση κατάργηση των λεγόμενων «hot spots» σε όλα τα νησιά του Αιγαίου,τη μεταφορά των εκεί φιλοξενουμένων στα ηπειρωτικά της χώρας και μόνον την προσωρινή ολιγοήμερη φιλοξενία όσων αποβιβάζονται στα νησιά σε πλωτά «hot spots»-ανοιχτές δομές φιλοξενίας, με τις οι οποίες άμεσα οι πρόσφυγες θα κατανέμονται στα εκ των προτέρων επιλεγμένα σημεία της ηπειρωτικής χώρας.

9. Τη Μεγάλη Παρασκευή, η ακολουθία της Ορθόδοξης Εκκλησίας περιλαμβάνει το Τροπάριο του Γεωργίου Ακροπολίτου (13ος μ Χ. αιώνας), όπου, εξόριστος ο ίδιος, αναδεικνύει το γεγονός ότι ο σταυρωμένος και αναστημένος Χριστός ήταν από τη γέννησή Του ακόμα εμπερίστατος, ξενος, άστεγος και πολιτικός πρόσφυγας, επαναλμβάνοντας την επωδό «δός μοι τοτον τὸν ξένον».  Επειδή το σημαντικό και πάντοτε επίκαιρο τούτο Τροπάριο συχνά παραλείπεται, απευθύνουμε έκκληση στην Ιεραρχία της Εκκλησίας αυτό να αναγνωσθεί και να σχολιασθεί κατάλληλα.       

                                                                                                        Από το Γραφείο Τύπου της Χ.Δ.

Πρόσφατα σχόλια

Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
(ουτε)Συνετος (ουτε)Επαναστατης
26 Οκτ 2015, 00:42
Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
Συνετος Επαναστατης
25 Οκτ 2015, 11:53
 

Στατιστικά

Γλώσσες: 1
Μέλη: 206
Νέα: 1466
Σύνδεσμοι: 24
Επισκέπτες: 1732246
 

Οι Ροές Ειδήσεων της Χριστιανικής

RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML


Copyright (C) 2006-2015 ΚΙΝΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. All rights reserved.
Powered by Jim Pap | Γραφικά από τον Αγιογράφο Γ.Κ.