Αρχική arrow ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ arrow Ανακοίνωση της Χ.Δ. για την αποκάλυψη-διαρροή των Paradise Papers

Ανακοίνωση της Χ.Δ. για την αποκάλυψη-διαρροή των Paradise Papers

Έχει γραφτεί από ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ
Τρίτη, 14 Νοέμβριος 2017
paradise-papers-735x400.jpg
Το Π.Γ. της Χ.Δ. εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση την 13/11/2017, αναφορικά με τα "Paradise Papers":

1. Μετά τα λεγόμενα έγγραφα του Παναμά (Panama Papers), που ήταν η μεγαλύτερη διαρροή παρόμοιων πληροφοριών που έχει λάβει χώρα ως τώρα (2016), προ ημερών ήρθαν στην επιφάνεια μέσω της συντηρητικής γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, νέα έγγραφα που αφορούν στοιχεία μεγαλοεπιχειρηματικής δράσης που πραγματοποιείται μέσω «φορολογικών παραδείσων».

2. Το πρόβλημα με τους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους ή , ίσως, σωστότερα, φορολογικά καταφύγια (tax havens) απεικονίζεται παραδειγματικά από το Νησί του Μαν: ένα πολύ μικρό κρατίδιο περίπου 83.000 κατοίκων, κτήση του Βρετανικού στέμματος, αλλά ανεξάρτητο από τη Μεγάλη Βρετανία και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που φορολογεί με συντελεστή 0% σχεδόν κάθε εισοδήματος επιχειρήσεις, ενώ διατηρεί 10 με 20% φορολογία για τα φυσικά πρόσωπα.

3. Με τη βοήθεια και εξειδικευμένων νομικών εταιρειών, οι ζάπλουτοι του πλανήτη, δηλαδή η λεγόμενη «τάξη των δισεκατομμυριούχων», συμπεριλαμβανομένων φυσικών προσώπων, την νυν Βασίλισσα της Αγγλίας, κατόχους πολύ υψηλής χρηματιστηριακής αξίας πολυεθνικών ή άλλων εταιρειών, πλουτίζουν ακόμη περισσότερο αποκρύπτοντας τον πλούτο τους με ανήκουστα προνόμια.

4. Επιπλέον, όχι μόνο δεν λαμβάνουν κατά δίκαιο τρόπο μέρος στα κοινά δημόσια βάρη, απολαμβάνοντας τις γνωστές ασυλίες που το κρατικοκαπιταλιστικό (crony capitalist) σύμπλεγμα είναι σε θέση να προσφέρει, αλλά απαλλάσσονται σκανδαλωδώς από κάθε υποχρέωση φορολογικής συνεισφοράς, εφόσον οι εταιρείες τους είναι εγγεγραμμένες σε παρόμοιες χώρες-«φορολογικούς παραδείσους».

5. Η καταπολέμηση της δυνατότητας των ισχυρών του πλούτου να βρίσκουν καταφύγιο σε παρόμοιους «φορολογικούς παραδείσους» έχει προταθεί από πολλούς μη-ριζοσπάστες κριτικούς του κεφαλαιοκρατικού συστήματος, όπως ο Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος στις πρόσφατες εκλογές είχε υποσχεθεί την δρομολόγηση της κατάργησής τους. Για τον περιορισμό τους άλλωστε είχαν κάνει λόγο ακόμη και συντηρητικοί πολιτικοί όπως ο Νικολά Σαρκοζί, αλλά και ο νυν πρόεδρος των ΉΠΑ Ντ. Τραμπ, ο οποίος απείλησε με επιβολή δασμών όσους εταιρικούς αντιπροσώπους σκόπευσαν να επωφεληθούν φορολογικών συστημάτων γειτονικών χωρών, καταδικάζοντας σε ανεργία τους απλούς Αμερικανούς πολίτες.

6.Αλλά και ο Παύλος Ευδοκίμωφ, εκ των μεγαλυτέρων Ρώσων θεολόγων του 20ου αιώνα είχε γράψει σε βιβλίο του για την αναγκαιότητα ενός σε παγκόσμιο επίπεδο επιβαλλόμενου φόρου, ο οποίος θα εξάλειφε την ακραία τουλάχιστον φτώχεια.

7.Ο λόγος που δεν δρομολογούνται τέτοιες εξελίξεις είναι ασφαλώς ότι τα εν λόγω φυσικά και νομικά πρόσωπα είναι πανίσχυρα και έχουν πολύ μεγάλη ισχύ προώθησης των συμφερόντων τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, συνεχίζονται και η συγκεκριμένη τελείως άδικη νομοθεσία καθώς και πρακτικές που εξαντλούν ή και υπερβαίνουν τις εν λόγω νομικές δυνατότητες στο παγκοσμιοποιημένο πλαίσιο του διεθνούς εμπορίου.Το γεγονός αυτό συνιστά έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς αύξησης της κοινωνικοοικονομικής ανισότητας (και αδικίας) σε όλα τα επίπεδα, η οποία έχει ούτως ή άλλως εκτιναχθεί στη χώρα μας κατά τη μνημονιακή περίοδο.

8.Η θέση της Χριστιανικής Δημοκρατίας είναι ότι θα έπρεπε να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Αυτό που ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος είχε προτείνει στην εποχή του στον Αυτοκράτορα, δηλαδή την πλήρη φοροαπαλλαγή των φτωχών και την καταβολή εκ μέρους των πλουσίων κάθε πόρου απαιτούμενου για τη λειτουργία του Κράτους και του Δημόσιου Τομέα. Δυστυχώς οι υπερπλούσιοι έχουν ρυθμίσει έτσι το κρατούν σύστημα ώστε να έχουν κάθε πιθανή ελευθερία στις κοινωνικοοικονομικές σχέσεις τους με τρίτα πρόσωπα και ταυτόχρονα κατηγορούν όποιον αντιστέκεται σε αυτό ως «κρατιστή».

9.Στα διαρρεύσαντα έγγραφα ενέχονται και εγχώρια πρόσωπα, όπως η σύζυγος του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα περιμέναμε κάτι διαφορετικό από πρόσωπα που πρεσβεύουν τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία. Όμως αυτό θα πρέπει να απασχολήσει τους ψηφοφόρους του κόμματος αυτού που θεωρούν ότι θα μπορούσε να εκφράσει τον «κοινωνικό φιλελευθερισμό» ή τον «ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό» του Κων. Καραμανλή, ο οποίος είχε άλλωστε τιμηθεί από τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων της εποχής του με το υποτιμητικό παρανόμι «σοσιαλμανής».

Πρόσφατα σχόλια

Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
(ουτε)Συνετος (ουτε)Επαναστατης
26 Οκτ 2015, 00:42
Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
Συνετος Επαναστατης
25 Οκτ 2015, 11:53
 

Στατιστικά

Γλώσσες: 1
Μέλη: 206
Νέα: 1550
Σύνδεσμοι: 24
Επισκέπτες: 2254298
 

Οι Ροές Ειδήσεων της Χριστιανικής

RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML


Copyright (C) 2006-2015 ΚΙΝΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. All rights reserved.
Powered by Jim Pap | Γραφικά από τον Αγιογράφο Γ.Κ.