Αρχική arrow ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ arrow Ανακοίνωση της Χ.Δ. για το Δημοψήφισμα Ανεξαρτησίας της Καταλωνίας

Ανακοίνωση της Χ.Δ. για το Δημοψήφισμα Ανεξαρτησίας της Καταλωνίας

Έχει γραφτεί από ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ
Σάββατο, 30 Σεπτέμβριος 2017
Catalonia.jpg

Με αφορμή το Δημοψήφισμα που έχει προκηρύξει για την ερχόμενη Κυριακή, 1η Οκτωβρίου, η τοπική Κυβέρνηση της Καταλωνίας, με ερώτημα την απόσχιση ή μη από την Ισπανία, το Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

1. Ως Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας, βλέπουμε με κατανόηση και συμπάθεια τα αιτήματα που προέρχονται από αυθεντικές και ιστορικές εθνικές κοινότητες, ενώ ταυτόχρονα απορρίπτουμε την εθνική και εθνοτική/πολιτισμική καταπίεση.

2. Η Καταλωνία, όπως και η Χώρα των Βάσκων, έχουν υποστεί στο παρελθόν καταπίεση στα πλαίσια του ισπανικού Κράτους, λόγω της ξεχωριστής γλωσσικής και πολιτιστικής τους ταυτότητας και παράδοσης. Αποκορύφωμα της καταπίεσης και της καταστολής ήταν η σαραντάχρονη δικτατορία του Φράνκο.

3. Μετά την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και την ψήφιση του Συντάγματος του 1978, η Καταλωνία και οι άλλες περιφέρειες της Ισπανίας απόλαυσαν ευρείας έκτασης αυτονομία και σεβασμό της πολιτιστικής τους ιδιαιτερότητας, επί τέσσερις σχεδόν δεκαετίες.

4. Η κρίση και ο υπερδανεισμός του ευρωπαϊκού Νότου που προκλήθηκαν από το σύστημα του Ευρώ και οι περιοριστικές πολιτικές που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες, σε συνδυασμό με την απαξίωση του μεταφρανκικού πολιτικού συστήματος ανάλογη με αυτή του ελληνικού μεταπολιτευτικού, οδήγησαν στα σημερινά προβλήματα.

5. Η μνημονιακή κυβέρνηση Ραχόι, πέρα από την περιοριστική πολιτική, επέδειξε αυταρχική πολιτική απέναντι στην τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας, αφαιρώντας προηγούμενα δικαιώματα.

6.Η πολιτική Ραχόι είχε ως αποτέλεσμα την επικράτηση στο τοπικό καταλωνικό κοινοβούλιο πλειοψηφίας ετερόκλητων πολιτικών δυνάμεων υπέρ της ανεξαρτησίας, στις Εκλογές που διεξάχθηκαν στις 27 Σεπτεμβρίου του 2015. Στις 9 Νοεμβρίου του ιδίου έτους συμφωνήθηκε η «Διακήρυξη για την Έναρξη της Διαδικασίας Ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας». Σημειώνεται επίσης ότι με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος συμφώνησε και συμφωνεί το 82% των 7,5 εκ. Καταλανών πολιτών. Τον συνασπισμό του καταλανικού αποσχιστικού εθνικισμού συναπαρτίζουν νεοφιλελεύθεροι στους οποίους ανήκει ο τοπικός πρωθυπουργός Πουιτζεμόν, οι οποίοι προέρχονται από το παλαιό πολιτικό κατεστημένο που και παλαιότερα κυβερνούσε και αριστερές δυνάμεις, με μοναδικό κοινό σημείο αναφοράς την απόσχιση από την Ισπανία.

7.Κορύφωση της διαδικασίας αυτής είναι η διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου, η οποία προχωρεί χωρίς την έγκριση της κεντρικής εξουσίας και έχει κηρυχθεί παράνομη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

8. Η Κυβέρνηση Ραχόι απάντησε με πρωτοφανή καταστολή η οποία έχει εξαπολυθεί από τις ισπανικές αρχές, η οποία έφτασε μέχρι την σύλληψη 14 αξιωματούχων των περιφερειακών αρχών από την ισπανική Εθνοφυλακή. Με την πολιτική της καταστολής και της βίας, ο μνημονιακός συντηρητικός Πρωθυπουργός της Ισπανίας Μ. Ραχόι, πέτυχε να ξυπνήσει στους Καταλανούς τα αντανακλαστικά της καταπίεσης της δικτατορίας του Φράνκο και να ενισχύσει την υπόθεση των αποσχιστικών, οι οποίοι ακόμα και τώρα δεν είναι βέβαιο ότι έχουν πείσει την πλειοψηφία των Καταλανών. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι εάν γινόταν Δημοψήφισμα με νόμιμες συνθήκες, κατά πάσα πιθανότητα το αίτημα για απόσχιση δεν θα συγκέντρωνε την πλειοψηφία.

9. Αν είναι καταδικαστέα η πολιτική καταστολής της κυβέρνησης Ραχόι, άκρως αρνητικές και καταδικαστέες είναι δύο αντιλήψεις που χαρακτηρίζουν στον ένα ή τον άλλo βαθμό τα αποσχιστικά κινήματα στη δυτική Ευρώπη, όπως και το καταλανικό κίνημα : Η αντίληψη ότι μπορούν να επιβιώσουν ως κρατικές οντότητες κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η λογική ότι ως οικονομικά προνομιούχες περιφέρειες, θα ζήσουν .

10. Ως προς την πρώτη λογική: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οργανισμός που δημιουργήθηκε από την άρχουσα τάξη για την επιβολή πολιτικών αντίθετων με τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράζεται στα εθνικά κράτη. Κατά συνέπεια, ο κατακερματισμός των εθνικών κρατών στην Ευρώπη είναι παράγοντας αποδυνάμωσης της λαϊκής βούλησης και ενίσχυσης του αυταρχικού και αντιδημοκρατικού μορφώματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην παρούσα φάση ζητούμενο είναι όχι η ενίσχυση, αλλά η κατάργηση και αντικατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωζωνικού Διευθυντηρίου από άλλης μορφής ευρωπαϊκή συνεργασία.

11. Η λογική ότι οι πλούσιες περιφέρειες δικαιούνται να αποσχισθούν προκειμένου να μη συμβάλλουν στα κοινά βάρη (και ασφαλώς όχι στις επιβαλλόμενες μνημονιακές υποχρεώσεις), με την προοπτική οι ίδιες να πλουτίσουν περισσότερο, εκτός του ότι είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν παραπληροφόρησης, είναι προέκταση της λογικής του δικαιωματισμού και της ατομοκρατίας, γνωρισμάτων του νεοφιλελευθερισμού.

12. Η Χ.Δ. πιστεύει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει με διάλογο να επιλύσουν τα προβλήματα στο θέμα της Καταλωνίας, η απουσία του οποίου ιστορικά φαίνεται πως βαραίνει κατά κύριο λόγο τις ισπανικές αρχές. Αν μια περιφέρεια δεν νομιμοποιείται τυπικά και με βάση το Διεθνές Δίκαιο να αποσχίζεται, είτε αν το Σύνταγμα της χώρας δεν το προβλέπει, είτε χωρίς νομοθετική ρύθμιση από την κεντρική εξουσία όπως έγινε και με το Δημοψήφισμα της Σκωτίας, η κεντρική κυβέρνηση χάνει την ηθική και πολιτική της νομιμοποίηση απέναντι στον πληθυσμό όταν καταφεύγει στην καταπίεση των δημοκρατικών ελευθεριών και τη βία.

Πρόσφατα σχόλια

Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
(ουτε)Συνετος (ουτε)Επαναστατης
26 Οκτ 2015, 00:42
Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
Συνετος Επαναστατης
25 Οκτ 2015, 11:53
 

Στατιστικά

Γλώσσες: 1
Μέλη: 206
Νέα: 1583
Σύνδεσμοι: 24
Επισκέπτες: 2424898
 

Οι Ροές Ειδήσεων της Χριστιανικής

RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML


Copyright (C) 2006-2015 ΚΙΝΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. All rights reserved.
Powered by Jim Pap | Γραφικά από τον Αγιογράφο Γ.Κ.