Αρχική arrow ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ arrow Εκτιμήσεις της Χ.Δ. για τις γαλλικές εκλογές

Εκτιμήσεις της Χ.Δ. για τις γαλλικές εκλογές

Έχει γραφτεί από ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ
Παρασκευή, 12 Μάιος 2017
LepenMacron2.jpg

Με αφορμή τα αποτελέσματα των γαλλικών προεδρικών εκλογών, η Χριστιανική Δημοκρατία έκανε τις ακόλουθες εκτιμήσεις:

1. Για άλλη μια φορά τον τελευταίο χρόνο, έγινε κυρίαρχο ζήτημα σε εκλογική αναμέτρηση η αμφισβήτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ, των ευρωπαϊκών συνθηκών και της παγκοσμιοποίησης που λειτουργούν υπέρ της διεθνούς οικονομικής ολιγαρχίας και εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων, του κοινωνικού κράτους, της εθνικής κυριαρχίας και της λειτουργίας της Δημοκρατίας στις χώρες- μέλη. Στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, όπως έγινε στις αντίστοιχες των ΗΠΑ και στο βρετανικό Δημοψήφισμα, αναδείχθηκε ο διχασμός ανάμεσα σε γεωγραφικές περιοχές και κοινωνικές ομάδες που έχουν επωφεληθεί και πλουτίσει περισσότερο από το σύστημα και σε άλλες τις οποίες το ίδιο σύστημα εξωθεί στο περιθώριο, τη φτωχοποίηση και την παρακμή.

2. Στο 2ο γύρο των εκλογών αυτών αναμετρήθηκαν ο Εμμανουέλ Μακρόν, προερχόμενος από το μεγάλο τραπεζικό κεφάλαιο, συνεχιστής της αποτυχημένης νεοφιλελεύθερης πολιτικής του απερχόμενου προέδρου Ολάντ του οποίου υπήρξε υπουργός των Οικονομικών, και συν τοις άλλοις εκλεκτός του Βερολίνου, των Βρυξελλών και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ο αριστοτεχνικός τρόπος με τον οποίο, ο προσωπικός μηχανισμός του Ολάντ και της δεξιάς πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μαζί με τα κατεστημένα ΜΜΕ της Γαλλίας πέτυχαν να αναδείξουν ως ανανεωτή τον βασικό εφαρμοστή μιας πολιτικής που αποδοκίμαζε ο λαός. Ο Ολάντ είναι ο μόνος πρόεδρος της 5ης γαλλικής δημοκρατίας από το 1958, που δεν τόλμησε να διεκδικήσει την επανεκλογή του, λόγω υπερβολικά χαμηλής δημοτικότητας. Η ανάδειξη του Μακρόν, ο οποίος ίδρυσε ένα νέο «κίνημα» στις 6 Απριλίου του 2016 με τον τίτλο “En marche!” (Εμπρος), ήρθε παράλληλα με την υπονόμευση του επίσημου υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν, εκ μέρους της δεξιάς-νεοφιλελεύθερης πτέρυγας και του προέδρου Ολάντ, παρά το γεγονός ότι αναδείχθηκε ως υποψήφιος με δημοκρατικές διαδικασίες. Ο Αμόν έφτασε στο σημείο να εξευτελιστεί λαμβάνοντας το 6% των ψήφων, λόγω, μεταξύ άλλων, ακριβώς αυτής της οργανωμένης υπονόμευσης εκ μέρους της Δεξιάς πτέρυγας

3. Η ακροδεξιά αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν αξιοποίησε την εγκατάλειψη των λαϊκών στρωμάτων από την ευρωπαϊστική Αριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία και προσεταιρίσθηκε το τμήμα αυτό του εκλογικού σώματος, προβάλλοντας φιλολαϊκά αιτήματα και καταγγέλλοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα αυτά όμως, στη βάση του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας και της κατάργησης της οφειλόμενης αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών λαών.

4. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η αμφισβήτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπαψε να μονοπωλείται από την Άκρα Δεξιά και ότι πολιτικές δυνάμεις από το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα της Γαλλίας έσπευσαν να θέσουν θέμα αναθεώρησης και κατάργησης των λεγόμενων «ευρωπαϊκών συνθηκών» και να τονίσουν ότι πάνω από τις αγορές είναι ο άνθρωπος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδα του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου», εμφανιζόταν στις δημοσκοπήσεις να προηγείται με ποσοστά της τάξης του 30% στον 1ο γύρο των εκλογών, αντί του 21% και της 2ης θέσης που έλαβε τελικά, με αποτέλεσμα να χάσει με διαφορά την εκλογή. Ταυτόχρονα, πρέπει να επισημανθεί ότι, εάν συνεχιστεί η ίδια πορεία, ο κίνδυνος ανάδειξης της Λεπέν ως Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας -κατά παρόμοιο τρόπο με αυτή του νέου προέδρου των ΉΠΑ Ντόναλντ Τραμπ- είναι πολύ παραπάνω από ορατός.

5. Αυτοί που ανταποκρίθηκαν στην αγωνία των κοινωνικών ομάδων που έχουν τεθεί στο περιθώριο από το σύστημα, όπως ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν έλαβαν αυξημένα ποσοστά και κάλυψαν το πολιτικό κενό. Παρά τις διαφωνίες που έχουμε με επιμέρους θέσεις του, πρέπει να επισημανθούν τα εξής: Η αμφισβήτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκ μέρους του συνδυάζεται με εναλλακτικό πρόγραμμα συνεργασίας των λαών της Ευρώπης και κατάργησης της δικτατορίας των αγορών, στην οποία η Γαλλία μπορεί να πρωταγωνιστήσει λόγω της ισχύος της. Από όλους τους υποψηφίους τόνισε περισσότερο την ανάγκη για ανακούφιση της Ελλάδας από την καταστροφική μημονιακή πολιτική. Παράλληλα, τονίζει ότι η προσφυγιά και η μετανάστευση είναι αποτελέσματα της δυστυχίας, των συρράξεων και της παγκόσμιας ανισότητας και θέτει ως προτεραιότητα την ειρήνευση και οικονομική ενίσχυση των χωρών προέλευσης. Στην εξωτερική πολιτική τάσσεται κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων του απερχόμενου προέδρου Ολάντ, υπέρ της ειρήνευσης της Συρίας και αποστασιοποιείται από την κυρίαρχη ρωσοφοβική πολιτική.

6. Στη Γαλλία, για άλλη μια φορά το Σύστημα επέβαλε την επιλογή του εκλεκτού του Εμμανουέλ Μακρόν, όχι λόγω της δημοφιλίας και της αποδοχής του προγράμματός του, αλλά αξιοποιώντας τον «μπαμπούλα» της Ακροδεξιάς και τη λογική του « μη χείρον». Απομένουν οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, προκειμένου να μη χαθεί η ευκαιρία για την όσο γίνεται μεγαλύτερη πολιτική καταγραφή της αμφισβήτησης των ευρωπαϊκών συνθηκών και της παγκοσμιοποίησης σε –κατ’ ελάχιστον- δημοκρατική και αντιφασιστική βάση.

Πρόσφατα σχόλια

Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
(ουτε)Συνετος (ουτε)Επαναστατης
26 Οκτ 2015, 00:42
Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
Συνετος Επαναστατης
25 Οκτ 2015, 11:53
 

Στατιστικά

Γλώσσες: 1
Μέλη: 206
Νέα: 1583
Σύνδεσμοι: 24
Επισκέπτες: 2424899
 

Οι Ροές Ειδήσεων της Χριστιανικής

RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML


Copyright (C) 2006-2015 ΚΙΝΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. All rights reserved.
Powered by Jim Pap | Γραφικά από τον Αγιογράφο Γ.Κ.