Αρχική arrow ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ arrow Η ΧΔ για το σκάνδαλο Novartis

Η ΧΔ για το σκάνδαλο Novartis

Έχει γραφτεί από ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ
Κυριακή, 18 Φεβρουάριος 2018
Novartis-Building.jpg

Η Χριστιανική Δημοκρατία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση την 17/02/2018 αναφορικά προς το σκάνδαλο Novartis:

Για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα, ήρθε στην επικαιρότητα η υπόθεση της Novartis. Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει ήδη αποσταλεί στη Βουλή, η Novartis, ως πολυεθνική εταιρεία φαρμακευτική, φέρεται ως υποπίπτουσα σε δωροδοκία πολιτικών, πρώην Υπουργών και πρωθυπουργών, επί συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ιδιαίτερα. Μεταξύ αυτών, οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος, Λοβέρδος, Στουρνάρας, Γεωργιάδης, Λυκουρέντζος.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το μέγεθος της ζημίας του Δημοσίου εικάζεται πως είναι κοντά στα 23 δισεκατομμύρια, ενώ οι ίδιες οι μίζες συμποσούνται σε πολλές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ.

Οι εμπλεκόμενοι, αντί να παρουσιαστούν έστω με ένα σεμνότερο λόγο, προέβησαν σε δηλώσεις ανεκδιήγητης αλαζονείας, με ψευδοπαλληκαρισμούς (Σαμαράς) και έμμεση προσπάθεια τρομοκράτησης των προστατευόμενων μαρτύρων (Βενιζέλος). Ως θετικό σημείο πρέπει να πιστώσουμε ότι το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων (πλην βέβαια Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ) συμφώνησε στο ότι η έρευνα της υπόθεσης πρέπει να προχωρήσει σε βάθος.

Παράλληλα, είναι πρωτοφανής η τάση μερίδας των Μ.Μ.Ε., που πρόσκειται στον παλαιό δικομματισμό και «παλαιομνημονιακό» τόξο Ν.Δ.- Π.Α.Σ.Ο.Κ. , αντί να ζητά άμεση διερεύνηση και διαλεύκανση της αλήθειας, να απαξιώνει προκαταβολικά τις καταγγελίες.

Επισημαίνεται ότι άσχετα από την απόδοση ή μη ποινικών ευθυνών στη συγκεκριμένη υπόθεση, είναι γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει επιβαρυνθεί τα τελευταία χρόνια με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ από κακοδιαχείριση και υπερτιμολόγηση υλικών, όπως προκύπτει από μια απλή σύγκριση των ποσών που πληρώνουν για τις ίδιες προμήθειες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ως Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας, θα είχαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:
Α)Τα ατοπήματα αυτά δε συνιστούν κατάσταση εξαιρετική, αλλά, αντίθετα, «κανονική». Η ευνοιοκρατία αυτού του είδους που αναπτύσσεται μεταξύ ισχυρών εταιρειών και πολιτικής εξουσίας, η οποία φαλκιδεύει τον «υγιή ανταγωνισμό», ζημιώνει το Δημόσιο προς όφελος μεγαθηρίων, διαφθείρει το πολιτικό προσωπικό, είναι κατάσταση σύμφυτη του κεφαλαιοκρατικού και μάλιστα νεοφιλελεύθερου συστήματος. Ιδιαίτερα όταν αυτό αφορά ένα τομέα τόσο επικερδή όπως ο τομέας της υγείας και του φαρμάκου, που καλύπτει μεγάλο μέρος του κρατικού ΑΕΠ και του κρατικού προϋπολογισμού
Β)Επισημαίνεται ότι οι τρέχουσες έρευνες ξεκίνησαν πριν δύο χρόνια, με τις καταθέσεις πρώην υψηλόβαθμων εκτελεστικών στελεχών της εταιρείας στις αμερικανικές αρχές, που εμπλέκονται ως και τώρα και μάλιστα καθοδηγούν τη διεξαγόμενη διεθνή έρευνα (FBI). Η Novartis κατηγορήθηκε για χρησιμοποίηση αθέμιτων πρακτικών για τη βελτίωση της θέσης της στην αγορά, αδίκημα για το οποίο έχει άλλωστε ειδικές μέριμνες η σύγχρονη αμερικανική νομοθεσία (νομοθεσία «anti-trust»). Σαφές είναι έτσι ότι κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα δε συνδέεται με την αποκάλυψη του εν λόγω σκανδάλου
Γ)Σε θεσμικό επίπεδο, η έρευνα για το πρωτοφανούς μεγέθους αυτό σκάνδαλο πρέπει να προχωρήσει ανεμπόδιστα, όσο υψηλά ιστάμενοι και αν είναι οι εμπλεκόμενοι, πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί. Η Κυβέρνηση από την πλευρά της να διευκολύνει και να προλειάνει βάσει του θεσμικού της ρόλου την ταχεία διεξαγωγή της έρευνας, ώστε να μην οδηγηθούν τα αδικήματα στη γνώριμη «παραγραφή»
Δ)Οι μάρτυρες να τεθούν σε καθεστώς πλήρους προστασίας και ανωνυμίας, αξιοποιώντας άλλωστε υπάρχον θεσμικό πλαίσιο του 2014
Ε)Εφόσον διακριβωθεί ότι πράγματι τελέστηκαν τα συγκεκριμένα αδικήματα, να αποκατασταθούν πλήρως και απροσωπόληπτα οι ζημίες που υπέστη το Δημόσιο και οι εμπλεκόμενοι να υποστούν τις αντίστοιχες νομικές συνέπειες για τα σοβαρότατα αδικήματά τους

Πρόσφατα σχόλια

Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
(ουτε)Συνετος (ουτε)Επαναστατης
26 Οκτ 2015, 00:42
Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
Συνετος Επαναστατης
25 Οκτ 2015, 11:53
 

Στατιστικά

Γλώσσες: 1
Μέλη: 206
Νέα: 1583
Σύνδεσμοι: 24
Επισκέπτες: 2424623
 

Οι Ροές Ειδήσεων της Χριστιανικής

RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML


Copyright (C) 2006-2015 ΚΙΝΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. All rights reserved.
Powered by Jim Pap | Γραφικά από τον Αγιογράφο Γ.Κ.