Αρχική arrow ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ arrow Η Χριστιανική Δημοκρατία για το κοινωνικό-πολιτικό ζήτημα της αποτέφρωσης-καύσης των νεκρών

Η Χριστιανική Δημοκρατία για το κοινωνικό-πολιτικό ζήτημα της αποτέφρωσης-καύσης των νεκρών

Έχει γραφτεί από ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ
Τετάρτη, 15 Μάρτιος 2017

Σχετικά με το ζήτημα που ανακινείται το τελευταίο διάστημα, περί αποτέφρωσης των νεκρών και ίδρυσης αποτεφρωτηρίων, το Γραφείο Τύπου της Χριστιανικής Δημοκρατίας εξέδωσε την 15/03/2017 την ακόλουθη ανακοίνωση:

Α) Η ταφή του σκηνώματος, του νεκρού σώματος, είναι ουσιώδης αρχαία χριστιανική-εκκλησιαστική παράδοση, σε συνέχεια της ταφής του ίδιου του Ιησού Χριστού και των Μαρτύρων, οι τάφοι των οποίων άλλωστε ήταν και είναι η Αγία Τράπεζα, όπου τελείται η Θεία Ευχαριστία. Εκφράζει, άλλωστε, την πίστη στην Ανάσταση του Χριστού, τη νίκη του κατά του Άδη και τη μύχια ελπίδα όλων των χριστιανών όλων των αιώνων στη δική τους ανάσταση –και του σώματος–, κατά το Σύμβολο της πίστεώς μας: "Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών".

Β) Εξυπακούεται, ότι η πίστη αυτή της Εκκλησίας δεν είναι υποχρεωτική για όσους δεν συμμερίζονται την πίστη στην Ανάσταση και τη χριστιανική πίστη. Η διάδοση τελευταία της ιδέας της αποτέφρωσης (-κονιορτοποίησης) των νεκρών σωμάτων δίνει το δικαίωμα σε κάποιους συμπολίτες μας να ζητούν αυτή την πρακτική, επιθυμία η οποία θα πρέπει δίχως άλλο να γίνεται σεβαστή. Για το λόγο αυτό, οφείλει η Πολιτεία, μέσω των Δήμων, στους οποίους ανήκουν τα Κοιμητήρια-Νεκροταφεία, να μεριμνήσει για την ίδρυση των κατάλληλων εγκαταστάσεων-αποτεφρωτηρίων, τα οποία θα λειτουργούν με τη δική τους ευθύνη.

Γ) Εξυπακούεται επίσης, ότι ούτε η Εκκλησία μπορεί, αλλά ούτε και πρέπει να της ζητείται να εμπλακεί σε μια τέτοια διαδικασία, η οποία αρνείται ουσιώδεις πηγές της Παράδοσής της και της Θεολογίας της. Νομίζουμε αντιθέτως, ότι το θέμα αυτό είναι μια καλή ευκαιρία για να δοκιμαστούν στην πράξη οι διακριτοί ρόλοι Εκκλησίας-Πολιτείας και ο αλληλοσεβασμός. Ούτε η Εκκλησία έχει το δικαίωμα να επιβάλλει τη δική της πίστη ως γενική πρακτική, πράγμα που άλλωστε θα ακύρωνε το ελεύθερο πνεύμα του Ευαγγελίου, αλλά ούτε και η Πολιτεία έχει δικαίωμα να επιβάλλει στην Εκκλησία πρακτικές που αυτή στην μακραίωνη παράδοσή της δεν αποδέχεται.

Δ) Οφείλουμε μαζί με τα παραπάνω, αυτονόητα για μας, να επισημάνουμε ότι στη σχετική συζήτηση υποκρύπτεται ένα από τα ουσιώδη κίνητρα, που είναι το οικονομικό. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι τα Δημοτικά Κοιμητήρια είναι μια σοβαρή πηγή εσόδων για τους Δήμους, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις εκμεταλλεύονται τον πόνο –ενίοτε και τη δεισιδαιμονία– των συγγενών, δημιουργώντας ενίοτε εικόνες που πολύ απέχουν από τον πολιτισμό των εθίμων της ταφής του ελληνικού λαού.

Ε) Το κόστος ίδρυσης και λειτουργίας των αποτεφρωτηρίων είναι για τους περισσότερους Δήμους δυσβάστακτο, με δεδομένο μάλιστα ότι λίγοι είναι εκείνοι που συμμερίζονται ακόμα αυτή την πρακτική. Για το λόγο αυτό θα πρέπει η ίδια η Πολιτεία να μεριμνήσει για την ίδρυση κάποιου (ή κάποιων ενδεχομένως) αποτεφρωτηρίων, με βάση οικονομοτεχνικές μελέτες, αναλαμβάνοντας το κόστος, ώστε να γίνεται σεβαστή η επιθυμία όσων επιλέγουν μια τέτοια πρακτική. Εννοείται, ότι η, για λόγους ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων, λογική "κάθε Δήμος και αποτεφρωτήριο", δεν μπορεί να ισχύσει, λόγω του υψηλού κόστους ίδρυσης και λειτουργίας τους και της μικρής ζήτησης.

ΣΤ) Εν κατακλείδι, η Χριστιανική Δημοκρατία πιστεύει ότι θα πρέπει απολύτως να γίνεται σεβαστή, τόσο η επιθυμία όσων θέλουν να αποτεφρωθούν, όσο και εκείνων που ακολουθούν την ταφική παράδοση. Είναι αποκλειστικά στην ευθύνη της Πολιτείας η δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε να γίνονται σεβαστές οι σχετικές μεταθανάτιες επιθυμίες των πολιτών. Η δε Εκκλησία, από την πλευρά της, δεν μπορεί να εμπλακεί σε οποιαδήποτε "διαπραγμάτευση", ούτε να βιαστεί να αλλάξει τα δικά της ταφικά έθιμα, αλλά ούτε και να βιάσει τυχόν τις συνειδήσεις όσων δεν τα (την) αποδέχονται.

Πρόσφατα σχόλια

Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
(ουτε)Συνετος (ουτε)Επαναστατης
26 Οκτ 2015, 00:42
Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
Συνετος Επαναστατης
25 Οκτ 2015, 11:53
 

Στατιστικά

Γλώσσες: 1
Μέλη: 206
Νέα: 1566
Σύνδεσμοι: 24
Επισκέπτες: 2334955
 

Οι Ροές Ειδήσεων της Χριστιανικής

RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML


Copyright (C) 2006-2015 ΚΙΝΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. All rights reserved.
Powered by Jim Pap | Γραφικά από τον Αγιογράφο Γ.Κ.