Αρχική arrow ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ arrow ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΛΗΣΤΡΙΚΟΣ ΕΝΦΙΑ

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΛΗΣΤΡΙΚΟΣ ΕΝΦΙΑ

Έχει γραφτεί από ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ
Τετάρτη, 31 Αύγουστος 2016

Η Χ.Δ. ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ «ΕΝ.Φ.Ι.Α»

Το Γραφείο Τύπου της Χ.Δ., με αφορμή την ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τον «Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτητών Ακινήτων», σε συνδυασμό με τις προγενέστερες δεσμεύσεις της σημερινής συγκυβέρνησης για κατάργησή του, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, με την οποία ζητείται η κατάργηση του ληστρικού αυτού φόρου, αλλά και η διαφοροποίηση της φορολογικής μεταχείρισης της περιουσίας που επιτελεί κοινωφελείς σκοπούς από τα υπόλοιπα ακίνητα:  

«Παραβιάζοντας για πολλοστή φορά τις προ της πρώτης εκλογής της διακηρύξεις της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιβάλλει για δεύτερη συνεχή χρονιά τον  «Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτητών Ακινήτων» ο οποίος είναι στην πραγματικότητα διπλός, αφού συμπεριλαμβάνει δύο χωριστούς φόρους, το πρώην ΕΕΤΗΔΕ («χαράτσι Βενιζέλου») ως «κύριο» φόρο και τον πρώην «Φόρο Ακίνητης Περιουσίας» ως «συμπληρωματικό». Ο δεύτερος τούτος φόρος αρχίζει, μάλιστα, να επιβάλλεται, σε περιουσίες με αντικειμενική αξία άνω των 200.000 ευρώ, αντί 300.000 ευρώ όπως ίσχυε προηγουμένως.

Ακόμα και οι μικρές μειώσεις στις υπέρογκες αντικειμενικές αξίες που ίσχυσαν εφέτος, επιβλήθηκαν με δικαστική απόφαση, και όχι με κυβερνητική πρωτοβουλία.   

Η ΧΔ ζητά την κατάργηση του ληστρικού αυτού φόρου για τους ακόλουθους λόγους:

1. Είναι φόρος δημευτικός και αντισυνταγματικός, διότι επιβλήθηκε με βάση προδιαγεγραμμένο δημοσιονομικό στόχο και δεν βασίζεται στις πραγματικές δυνατότητες των πολιτών. Πρόκειται για φόρο που δεν αφορά τα έσοδα οικονομικού έτους, αλλά πάγιες ιδιοκτησίες, είτε αυτές τυγχάνουν οικονομικής «εκμετάλλευσης» είτε όχι.

2.Πολλαπλάσιες ζημίες έχει προκαλέσει, με την απονέκρωση της αγοράς ακινήτων και τις δυσμενείς συνέπειες για δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους.

3. Ανοίγει το δρόμο σε εκποιήσεις ακίνητης περιουσίες και πλειστηριασμούς σε αξίες πολύ χαμηλότερες, όχι μόνον από τις αντικειμενικές αξίες, αλλά και από την αξία που θα είχε η ακίνητη περιουσία υπό συνθήκες φυσιολογικής λειτουργίας της αγοράς, θυμίζοντας τις «κατοχικές αγοραπωλησίες» της περιόδου 1941-1944 και διευκολύνοντας τη συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια μιας ξένης και εγχώριας Ολιγαρχίας, όπως επιθυμούν οι Δανειστές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους.

4. Αποκορύφωμα της αναλγησίας του Κράτους και των Δανειστών είναι η επιβάρυνση της περιουσίας η οποία στηρίζει κοινωφελείς σκοπούς (π.χ. γηροκομεία, ορφανοτροφεία, άσυλα, ακίνητα τα έσοδα των οποίων προορίζονται για υποτροφίες, ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, μοναστικά ιδρύματα). Τα ακίνητα αυτά αποτελούν κοινωνική περιουσία η οποία πρέπει να διαφυλαχθεί και να μη ταυτίζεται με την ατομική ή επιχειρηματική ακίνητη περιουσία.      

Θεωρούμε τις διακηρυγμένες εκ μέρους της Κυβέρνησης ελαφρύνσεις ανεπαρκείς και ζητούμε την μέγιστη δυνατή επίσπευση της διαδικασίας αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ από άλλον φόρο που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές δυνατότητες των φορολογουμένων να συμβάλουν σύμφωνα με το Σύνταγμα, σε συνδυασμό με την διευκόλυνσή τους να ανταποκρίνονται στις συνολικές υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δημόσιο, στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στα πιστωτικά ιδρύματα, ανάλογα με το εισόδημά τους.

Όταν οι πολιτικές εξελίξεις το επιτρέψουν, πρέπει με νόμο να δοθεί η δυνατότητα να ακυρωθούν οι σύγχρονες «κατοχικές» αγοραπωλησίες και εκποιήσεις ακινήτων, όπως συνέβη μετά τη λήξη της γερμανικής Κατοχής 1941-1944.»  

                                                                                    Από το Γραφείο Τύπου της ΧΔ

Πρόσφατα σχόλια

Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
(ουτε)Συνετος (ουτε)Επαναστατης
26 Οκτ 2015, 00:42
Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
Συνετος Επαναστατης
25 Οκτ 2015, 11:53
 

Στατιστικά

Γλώσσες: 1
Μέλη: 206
Νέα: 1583
Σύνδεσμοι: 24
Επισκέπτες: 2424753
 

Οι Ροές Ειδήσεων της Χριστιανικής

RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML


Copyright (C) 2006-2015 ΚΙΝΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. All rights reserved.
Powered by Jim Pap | Γραφικά από τον Αγιογράφο Γ.Κ.