Αρχική arrow ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ arrow ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓ. ΜΑΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ & ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΩΝ ΕΝ ΓΑΛΛΙΑ ΤΕΛΕΙΩΘΕΝΤΩΝ

ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓ. ΜΑΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ & ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΩΝ ΕΝ ΓΑΛΛΙΑ ΤΕΛΕΙΩΘΕΝΤΩΝ

Έχει γραφτεί από ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ
Παρασκευή, 21 Ιούλιος 2017
maria-skobtsova.jpg

Σήμερα (20/07) είναι η μνήμη, εκτός του Προφήτη Ηλία, των αγίων της Ρωσικής Διασποράς. Μεταξύ αυτών, ο π. Δημήτριος Κλεπίνιν και η οσιομάρτυρας Μαρία Σκομπτσόβα ή Μαρία του Ravensbruck.

Η αγ. Μαρία, ενώ κατά τα παιδικά της χρόνια διήλθε ένα διάστημα αμφισβήτησης για τον Θεό, κατόπιν επαναπροσέγγισε την πίστη, σπούδασε θεολογία στη Ρωσία και παράλληλα εντάχθηκε στο ανθρωπιστικό και σοσιαλιστικό "σοσιαλεπαναστατικό" κόμμα. Αν και ανήκε στη μερίδα της μειοψηφίας (Μενσεβίκων) που εναντιωνόταν πολιτικά στο νέο καθεστώς, αυτό την κατέστησε Δήμαρχο για ένα σύντομο διάστημα.

Σε μεγαλύτερη ηλικία, και έχοντας παντρευτεί δύο φορές, εκάρη μοναχή και με την ολοπρόθυμη ευλογία και παρότρυνση του Ορθόδοξου Μητροπολίτη Ευλογίου, επιδόθηκε στη Γαλλία, και μάλιστα στα πλαίσια της ναζιστικής κατοχής, σε ένα αντισυμβατικό και κοινωνικό μοναχισμό, τον οποίον προέβαλλε και στα γραπτά της, θεωρώντας τον σπουδαία χριστιανική εκδήλωση.

Προσέγγισε και φρόντισε περιθωριακούς, άστεγους και φτωχούς, αποϊδρυματοποίησε και περιέθαλψε "ψυχικά ασθενείς" σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους όπως το εγκαταλελειμμένο σπίτι της Οδού Ντε Λουρμέλ στο Παρίσι, ενώ ταυτόχρονα ασχολήθηκε με την συγγραφή και την καλλιέργεια, διοργανώνοντας τακτικές διαλέξεις όπως αυτές του μεγάλου Ρώσου Ορθόδοξου συγγραφέα και λόγιου Νικολάι Μπερντιάγεφ, με τον οποίον συνδεόταν με μακροχρόνια φιλία.

Μαρτύρησε λίγο πριν την απελευθέρωση της Γαλλίας, το Μ. Σάββατο του έτους 1945, προσποιούμενη κατά τις σχετικές διαλογές των Ναζιστών για τους θαλάμους αερίων, την περισσότερο "ανήμπορη", έτσι ώστε να σώσει τη ζωή μιας άλλης γυναίκας, που θα επιλεγόταν για θανάτωση.

Το έργο που άφησε είναι σπουδαίο και έχει μόνο εν μέρει μεταφραστεί και εκδοθεί στη χώρα μας. Ξεχωρίζει η ανθολόγηση του Ορθόδοξου Αμερικανού συγγραφέα Jim Forest με τίτλο "Η θυσία του αδελφού" (μτφ. εκδ. "Δορκάς", 2007).

Ας έχουμε την ευχή της και ας φωτίζει τα μονοπάτια της συλλογικής χριστιανικής ζωής στον τόπο μας.

---"Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι κάθε Χριστιανός καλείται να προσφέρει κοινωνική εργασία(...) Καλείται να οργανώσει την προσωπική ζωή των εργαζομένων, να προσφέρει στους ηλικιωμένους, να χτίσει νοσοκομεία, να ενδιαφερθεί για τα παιδιά, να πολεμήσει την εκμετάλλευση, την αδικία, την ανάγκη και την ανομία(...). Οι ασκητικοί κανόνες είναι απλοί από αυτήν την άποψη, δεν επιτρέπουν παρεκβάσεις (...) για μυστικιστικές πτήσεις, συχνά περιορίζονται σε απλούς καθημερινούς στόχους και ευθύνες".
(Οσ. Μαρία του Παρισιού, 1939, "Pravoslavnoe Delo", σσ. 37-38)

Πρόσφατα σχόλια

Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
(ουτε)Συνετος (ουτε)Επαναστατης
26 Οκτ 2015, 00:42
Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
Συνετος Επαναστατης
25 Οκτ 2015, 11:53
 

Στατιστικά

Γλώσσες: 1
Μέλη: 206
Νέα: 1583
Σύνδεσμοι: 24
Επισκέπτες: 2424861
 

Οι Ροές Ειδήσεων της Χριστιανικής

RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML


Copyright (C) 2006-2015 ΚΙΝΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. All rights reserved.
Powered by Jim Pap | Γραφικά από τον Αγιογράφο Γ.Κ.