Αρχική arrow ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ arrow π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΥΡΟΥΝΑΚΗΣ

π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΥΡΟΥΝΑΚΗΣ

Έχει γραφτεί από ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ
Πέμπτη, 19 Μάιος 2016

Με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι οκτώ ετών από την εκδημία του π. Γεωργίου Πυρουνάκη, η Χ.Δ. εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Eίκοσι οκτώ χρόνια πριν, στις 16 Μαΐου 1988, εκοιμήθη ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Πυρουνάκης, που διακόνησε το Λαό με αυτοθυσία, ανέδειξε στην πράξη το κοινωνικό μήνυμα του Ευαγγελίου και δεν δίστασε να υψώσει το ανάστημά του ενάντια σε κάθε μορφή αδικίας και τυραννίας. Πολέμησε την κακόδοξη αντίληψη που θέλει το Χριστιανισμό και την Ορθοδοξία να υπηρετούν την άρχουσα τάξη και τυραννικά καθεστώτα. 

Ήδη από το 1932, ως λαϊκός θεολόγος, ο μακαριστός παπα-Γιώργης, αφιερώθηκε στην έμπρακτη διακονία της εργαζόμενης νεολαίας στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά μέσω της «Φιλικής Εταιρίας Νέων», επιδεικνύοντας τεράστιο έργο: νυκτερινά σχολεία, επαγγελματικές σχολές, «Λαϊκό Πανεπιστήμιο», κατασκηνώσεις, Σπίτια Στοργής, τα Φιλικά Αναρρωτήρια, γραφείο για τη μελέτη και την καταγραφή των προβλημάτων των εργαζόμενων νέων . Καθιέρωσε και τη γιορτή του «εργάτη Χριστού», προκειμένου να πολεμήσει την ψευδή αντίληψη που θέλει τον Χριστιανισμό στην υπηρεσία της άρχουσας τάξης.

Το Νοέμβριο του 1939 η δικτατορία Μεταξἀ διέλυσε την οργάνωσή του, επειδή αρνήθηκε να αναλάβει ρόλο στην Ε.Ο.Ν. Όμως, λίγο αργότερα, η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε γιὰ προσφορά του στους νέους.

Την περίοδο της Κατοχής συνέβαλε να σωθούν χιλιάδες ζωές οργανώνοντας συσσίτια, αναρρωτήρια και κατασκηνώσεις.

Από το 1949 διακόνησε ως ιερέας στην Ελευσίνα, όπου συνέχισε την κοινωφελή και πολιτιστική δραστηριότητά του υπέρ των εργαζομένων νέων, επεκτέινοντας τη μαρτυρία του στο χώρο του πολιτισμού.

Προκάλεσε αντιδράσεις και υπέστη διώξεις που κορυφώθηκαν στα χρόνια της Δικτατορίας, όταν η Ε.Σ.Α. του Ιωαννίδη τον απείλησε ανοιχτά τη ζωή του. Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα μας, «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ», που τού συμπαραστάθηκε στις διώξεις του, είχε καταγγείλει τη σύλληψή του την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 1972, μόνο και μόνο για να μη λειτουργήσει, διερωτώμενη: «Μπορεί ποτέ η Θεία Λειτουργία, κανονικώς τελουμένη, να αποτελέσει ποινικό αδίκημα;» (φύλλο 33, Σεπ. 1972), καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την έλλειψη συνμπαράστασης εκ μέρους της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, που τότε στην πλειοψηφία της είχε υποδουλωθεί στη Δικτατορία.

Χριστιανό ιερέα, αγωνιστή της ελευθερίας, χαρακτήρισε τον μακαριστό παπα-Γιώργη ο Μ. Μηλιαράκης, επίτιμος πρόεδρος της Χ.Δ., σε εκδήλωση προς τιμήν του προ ετών στη Σαλαμίνα.   

Η ανάμνηση του παπα-Γιώργη Πυρουνάκη παραμένει ζωντανή και πρέπει να εμπνεύσει τον κόσμο της Εκκλησίας στις σημερινές δύσκολες συνθήκες: Για να μείνουν η ελπίδα ζωντανή και το φρόνημα αδούλωτο, αλλά και να θυμόμαστε ότι ο φασισμός που σηκώνει κεφάλι είναι ασυμβίβαστος με την Ορθοδοξία.  

Πρόσφατα σχόλια

Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
(ουτε)Συνετος (ουτε)Επαναστατης
26 Οκτ 2015, 00:42
Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
Συνετος Επαναστατης
25 Οκτ 2015, 11:53
 

Στατιστικά

Γλώσσες: 1
Μέλη: 206
Νέα: 1527
Σύνδεσμοι: 24
Επισκέπτες: 2112492
 

Οι Ροές Ειδήσεων της Χριστιανικής

RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML


Copyright (C) 2006-2015 ΚΙΝΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. All rights reserved.
Powered by Jim Pap | Γραφικά από τον Αγιογράφο Γ.Κ.