Αρχική arrow ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ arrow ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Έχει γραφτεί από ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ
Πέμπτη, 28 Σεπτέμβριος 2017
El Dorado_1.jpg

Με αφορμή τη ρυπογόνο εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και τη μόλυνση του Σαρωνικού κόλπου με πετρελαιοειδή, η Χ.Δ. κάνει τις ακόλουθες εκτιμήσεις:

1. Η εταιρεία εξόρυξης χρυσού El Dorado απείλησε να αναστείλει τις εργασίες της στην Ελλάδα, διότι δεν πήρε το πράσινο φως ούτε από την δικαστική ούτε από την εκτελεστική εξουσία. Κόμματα όπως το Ποτάμι, Νέα Δημοκρατία, κ.λπ., που φημίζονται για τον «φιλελευθερισμό» τους σε ό,τι αφορά την ελευθερία του επιχειρείν έσπευσαν όλες αυτές τις μέρες, μετά τις σχετικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα μέρες πριν, να πάρουν το μέρος της εταιρείας και να κατηγορήσουν τις αρμόδιες αρχές για την έλλειψη αδειοδότησής της και για «αντιεπενδυτικό κλίμα».

2. Αυτή η συλλογιστική, όπως και η φιλοσοφία της επιχειρηματικής ασυδοσίας που καταστρατηγεί κάθε είδος βιώσιμης ανάπτυξης, όμως, είναι ιδιαίτερα κινδυνώδης και καταστρεπτική για τους ανθρώπους της περιοχής της Χαλκιδικής, όπως και για το φυσικό περιβάλλον μιας περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

3. Η εν λόγω εταιρεία, πέραν της διαδικασίας της εξόρυξης και των συνεπειών της στην περιοχή, σχεδίαζε την επεξεργασία των κοιτασμάτων με χρήση υλικών όπως το κυάνιο, και, μετά από την απόρριψή του από το ΣτΕ, την προβληματική μέθοδο της «ακαριαίας τήξης» (flash smelting).

4. Το πρόβλημα που αφορά αυτήν την μέθοδο έχει να κάνει με τα υψηλά ποσοστά του δηλητηριώδους στοιχείου αρσενικού τα οποία θα εκλύονταν στην ατμόσφαιρα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους στο εν λόγω μίγμα που θα τύχαινε επεξεργασίας. Ορθότατα οι αρμόδιοι φορείς απέρριψαν την επένδυση αυτή, όπως θα έπρεπε να κάνει και οποιαδήποτε αρχή που στοιχειωδέστατα θα προστάτευε την δημόσια υγειονομία και το περιβάλλον από τις κάποιες χιλιάδες τόνους (20000 σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ) τοξικών ουσιών που θα συγκεντρώνονταν στην περιοχή, με απτές τις δυνητικές ολέθριες συνέπειες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

5. Η μόλυνση του Σαρωνικού κόλπου με πετρελαιοειδή δεν είναι συμπτωματική, αλλά φυσιολογική συνέπεια της αλόγιστης επιβάρυνσης του θαλάσσιου χώρου με πλοία που μεταφέρουν καύσιμα χωρίς να πληρούν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας.

6. Αυτό που συνέβη στον Σαρωνικό κόλπο δεν είναι παρά μια πρόγευση για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ελληνικές θάλασσες από τα γιγαντιαία προγράμματα εξόρυξης πετρελαίου που προγραμματίζονται. Στην περίπτωση αυτή δεν διακυβεύεται μόνον η ολοκληρωτική καταστροφή περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους, αλλά και κινδυνεύουν οι δραστηριότητες που βασίζονται στην αλιεία και στον τουρισμό.

Η Χριστιανική Δημοκρατία θεωρεί ότι ουδεμία επένδυση, πάντοτε στα πλαίσια του κρατούντος κεφαλαιοκρατικού καθεστώτος, μπορεί να γίνεται η οποία να μην λαμβάνει υπόψη της την περιβαλλοντική καταστροφή την οποία προκαλεί, καθώς και τις συνέπειες στην δημόσια υγεία. Άλλωστε η έννοια της βιώσιμης ή πράσινης ανάπτυξης αναπτύχθηκε στα πλαίσια της σύγχρονης μορφής του καπιταλιστικού συστήματος.

Οι δημόσιες αρχές που υπάρχουν λειτουργούν σωστά, όταν προστατεύουν τα παραπάνω μεγάλης σπουδαιότητας αγαθά και όταν λειτουργούν, για να χρησιμοποιήσουμε μια Πατερική έκφραση για αντίστοιχη περίπτωση, ως «πύργος που προστατεύει (...) από τους κοινωνικά δυνατούς» (Ι. Χρυσόστομος).

Πρόσφατα σχόλια

Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
(ουτε)Συνετος (ουτε)Επαναστατης
26 Οκτ 2015, 00:42
Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
Συνετος Επαναστατης
25 Οκτ 2015, 11:53
 

Στατιστικά

Γλώσσες: 1
Μέλη: 206
Νέα: 1583
Σύνδεσμοι: 24
Επισκέπτες: 2424557
 

Οι Ροές Ειδήσεων της Χριστιανικής

RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML


Copyright (C) 2006-2015 ΚΙΝΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. All rights reserved.
Powered by Jim Pap | Γραφικά από τον Αγιογράφο Γ.Κ.