Αρχική arrow ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ arrow ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ Ο ΕΞΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ Ο ΕΞΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ

Έχει γραφτεί από ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ
Τετάρτη, 27 Ιούλιος 2016

Με αφορμή τις εξελίξεις μετά το αποτυχημένο τουρκικό πραξικόπημα, το Κίνημα της Χ.Δ. εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 

1.       Το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία ήταν το 5ο κατά σειρά μετά το 1960. Με τα τέσσερα προηγούμενα, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έπαιξαν το ρόλο του θεματοφύλακα της πολιτικής «κληρονομίας» του Κεμάλ Ατατούρκ και παρενέβαιναν στην πολιτική ζωή ανεβοκατεβάζοντας κυβερνήσεις. Πέρα από πολιτική ισχύ και κοινωνικό κύρος, με στελέχη που εκπαιδεύονται και διαμορφώνονται ως επίλεκτο σώμα από τα στρατιωτικά Λύκεια,  διαθέτουν και μεγάλη οικονομική ισχύ.

2.       Ο χρόνος θα δείξει με ποιες συνθήκες και από ποιους οργανώθηκε το αποτυχημένο πραξικόπημα και κατά πόσο εμπλέκονται σ’ αυτό ξένες δυνάμεις. Σε κάθε περίπτωση, γεγονός είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σαν προετοιμασμένος από καιρό, αξιοποιεί στο έπακρο την ευκαιρία και επιδίδεται σε πρωτοφανούς έκτασης διώξεις και εκκαθαρίσεις δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων όχι μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και στη Δικαιοσύνη, στην Παιδεία και γενικά στον κρατικό μηχανισμό. Η έκταση και ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι εκκαθαρίσεις αυτές παραπέμπουν σε παλαιότερες καμπές της τουρκικής ιστορίας, τον αφανισμό του –επίσης επίλεκτου, ισχυρού και παρεμβατικού στην πολιτική ζωή- σώματος των Γενιτσάρων το 1826 από τον Σουλτάνο Μαχμούτ Β’ και των πολιτικών αντιπάλων του Κεμάλ Ατατούρκ στη δεκαετία του 1920.

3.       Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σταθμό στη μετάβαση από τον κεμαλισμό που χαρακτηριζόταν από το λεγόμενο «λαϊκό κράτος», τον άνωθεν επιβαλλόμενο αυταρχικό εκδυτικισμό της τουρκικής κοινωνίας και την δια του ξίφους  ενότητα του σύγχρονου τουρκικού κράτους στον νέο-οθωμανισμό, με την ενσωμάτωση στοιχείων της ισλαμικής παράδοσης της χώρας στην αυταρχική κυρίαρχη κρατική εθνικιστική ιδεολογία.

4.       Η Χ.Δ. από θέση αρχής, τάσσεται εναντίον κάθε πραξικοπηματικής κατάλυσης της εκλεγμένης από το λαό εξουσίας και καταδικάζει το πραξικόπημα, όπως άλλωστε έκαναν όλα τα τουρκικά κόμματα, περιλαμβανομένου και του κουρδικού HDP, παρά τις εναντίον του διώξεις από το καθεστώς Ερντογάν, καθώς και οι θρησκευτικές κοινότητες της χώρας.

5.       Ο Ερντογάν ξεκίνησε ως πολέμιος του κεμαλικού αυταρχισμού και υπέρμαχος των δημοκρατικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Όμως, «ο άνθρωπος που θεωρεί τον εαυτό του Σουλτάνο», κατά την έκφραση του ηγέτη του κόμματος HDP Σελαχεντίν Ντεμιρτάς- εξελίσσεται ταχέως σε εκφραστή ενός νέου τύπου αυταρχισμού, στη βάση της ισλαμοεθνικιστικής ιδεολογίας, ιδίως

-με την καταστολή της ελευθερίας του Τύπου,

-την αναβίωση των πολεμικών επιχειρήσεων και της άγριας καταστολής μέχρις εξοντώσεως εναντίον των κουρδικών πληθυσμών

-τις πολιτικές διώξεις κατά του φιλοκουρδικού κόμματος HDP και των στελεχών του

-τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί,

-την έμπρακτη αν και αφανή στήριξη του «Ισλαμικού Κράτους» Συρίας-Ιράκ (ISIS). 

6.       Η αποδοχή μέρους του κεμαλικού στρατοκρατικού κατεστημένου, την οποία πέτυχε ο Ερντογάν μετατρεπόμενος από συνομιλητή και υπέρμαχο της ειρηνικής επίλυσης του κουρδικού προβλήματος σε διώκτη των Κούρδων, ασφαλώς συντέλεσε στην αποτυχία του πραξικοπήματος, το οποίο δεν μπόρεσε να συσπειρώσει το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως κατά τις προηγούμενες επεμβάσεις τους.  

7.    Όμως, με την πολιτική αυτή, έχει τη στήριξη από ένα μόνο μέρος της τουρκικής κοινωνίας, το προερχόμενο από τη «βαθειά Τουρκία» της Ανατολής (Ανατολίας), η οποία τις τελευταίες δεκαετίες μετανάστευσε κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Αποξενώνεται επίσης όλο και περισσότερο και από τους εκδυτικισμένους πληθυσμούς της δυτικής Τουρκίας και τους Κούρδους της νοτιοανατολικής.

8.       Επομένως, η λύση δεν είναι ο εξαυταρχισμός του καθεστώτος με αφορμή το πραξικόπημα, αλλά η διεύρυνση της δημοκρατίας και της ελευθερίας, με την κατίσχυση του κράτους δικαίου, το σεβασμό των μειονοτήτων και των προσωπικών επιλογών των πολιτών για τον τρόπο της προσωπικής ζωής τους. Πιστεύουμε ότι η με αυτό τον τρόπο σταθεροποίηση της Τουρκίας είναι η μόνη οδός εξομάλυνσης και απελευθέρωσης όλων των χωρών της Ανατολής, που η εξίσου τυραννική και αιμοσταγής αποικιοκρατία της Δύσης έχει πληγώσει και αποσταθεροποιήσει. Ειδάλλως, η σουλτανοποίηση Ερντογάν θα επιτείνει την αποσταθεροποίηση στην Τουρκία, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ελευθερία στην ευρύτερη περιοχή.

9.       Προς το παρόν, φαίνεται ότι το τουρκικό καθεστώς επιλέγει την αντίθετη κατεύθυνση, με την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την αναστολή ισχύος της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που θα ευνοήσει τη συνέχιση των διώξεων και εκκαθαρίσεων. Η σχεδιαζόμενη επαναφορά της ποινής του θανάτου είναι καταδικαστέα. Παράβαση θεμελιώδους αρχής του Δικαίου συνιστά η εφαρμογή της αναδρομικά, για αδικήματα που θα έχουν τελεστεί πριν την επαναφορά της, ακόμα και αν πρόκειται για το πραξικόπημα. 

10.   Σε κάθε περίπτωση, πρέπει οι εξελίξεις στην Τουρκία να αντιμετωπιστούν με μεγάλη προσοχή και περίσκεψη από την Κυβέρνηση, ώστε να μην υπάρξει στην Ελλάδα οποιασδήποτε μορφή εξαγωγής των προβλημάτων της γειτονικής χώρας.

11.   Εν τέλει, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα των 8 φυγάδων που κρατούνται στην Ελλάδα. Αυτοί θα πρέπει ανυπερθέτως να αντιμετωπιστούν με όσα οι νόμοι της χώρας μας προβλέπουν, χωρίς κανενός είδους «συναλλαγή» έξω από αυτά τα πλαίσια. Καταδικάζουμε τις όποιες ατυχείς δηλώσεις κυβερνητικών και άλλων στελεχών επιχείρησαν να προκαταλάβουν το αποτέλεσμα, ή και τη διάρκεια της νόμιμης διαδικασίας. Εξυπακούεται ότι στην περίπτωση που οι φυγάδες αυτοί κινδυνέψουν από τυχόν επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία, υποβολή σε βασανιστήρια ή δεν τύχουν δίκαιης δίκης, η έκδοσή τους απαγορεύεται, όπως η ελληνική νομοθεσία και το διεθνές Δίκαιο επιβάλλουν.
Από το Γραφείο Τύπου της Χ.Δ.

Πρόσφατα σχόλια

Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
(ουτε)Συνετος (ουτε)Επαναστατης
26 Οκτ 2015, 00:42
Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
Συνετος Επαναστατης
25 Οκτ 2015, 11:53
 

Στατιστικά

Γλώσσες: 1
Μέλη: 206
Νέα: 1527
Σύνδεσμοι: 24
Επισκέπτες: 2112670
 

Οι Ροές Ειδήσεων της Χριστιανικής

RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML


Copyright (C) 2006-2015 ΚΙΝΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. All rights reserved.
Powered by Jim Pap | Γραφικά από τον Αγιογράφο Γ.Κ.