Αρχική arrow ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ arrow ΔΥΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ "Χ" ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΔΥΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ "Χ" ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Έχει γραφτεί από ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ
Πέμπτη, 30 Νοέμβριος 2017
RosikiEpanastasi.jpg
Με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τη ρωσική επανάσταση, η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ διοργάνωσε δύο εκδηλώσεις, μία στις 20 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και άλλη μία στις 22 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Ο λόγος: Να αναδειχθεί η δική μας άποψη, μια εναλλακτική προσέγγιση σε ένα γεγονός κοσμοϊστορικό, που ξεκίνησε από μια χώρα ορθόδοξου πολιτισμού. Ο Νικόλαος Μπερντιάγιεφ, αν και αυστηρός επικριτής των Μπολσεβίκων όταν κατέλαβαν την εξουσία, ανέδειξε τις ευθύνες των Χριστιανών και την ανάγκη να αντλήσουν τα αναγκαία συμπεράσματα από τις εξελίξεις.

Η εκδήλωση της Θεσσαλονίκης

Με ιδιαίτερη επιτυχία πράγματι διεξάχθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση της εφημερίδας «Χριστιανική» στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο: «Ρωσική επανάσταση και Νικολάι Μπερντιάγεφ: μια ορθόδοξη θεώρηση». Εισηγητές ήταν ο καθηγητής Στ. Τσομπανίδης, που μίλησε για το «μήνυμα της ρωσικής επανάστασης στις εκκλησίες» και ο ηλεκτρολόγος μηχανικός-θεολόγος και Γενικός Γραμματείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γ. Τρασανίδης, που μίλησε για την «ιδεολογική προβληματική της Ρώσικης Επανάστασης από την προεπαναστατική και μετεπαναστατική ορθόδοξη χριστιανική διανόηση: Ντοστογιέφσκι-Μπερντιάγεφ». Συντονιστής ήταν ο Αντιπρόεδρος της ΧΔ Γιώργος-Νεκτάριος Παναγιωτίδης, ο οποίος πραγματοποίησε και εισαγωγική εισήγηση.

Το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση ήταν πολύ, ενώ στο τέλος υπήρξε χρόνος για σύντομες τοποθετήσεις και ερωτήσεις προς τους εισηγητές. Σε γενικές γραμμές, η εκδήλωση κέρδισε το ενδιαφέρον και τα συγχαρητήρια όσων την παρακολούθησαν, ενώ αναμένεται η διεξαγωγή και άλλων προγραμματισμένων εκδηλώσεων σύντομα στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση της Αθήνας

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου (7 μ.μ.) προγραμματοποιήθηκε από τη ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ στην Αίθουσα της ΕΣΗΕΑ των Αθηνών, με θέμα «Ρωσική Επανάσταση 1917. Ιδεολογικές ζυμώσεις, που οδήγησαν σ’ αυτήν, η ρωσική διανόηση και η ορθόδοξη χριστιανική ματιά του Νικολάου Μπερντιάγεφ».

Ομιλητές ήσαν ο Δημήτρης Μπαλτάς, συγγραφέας και μεταφραστής ρωσικών έργων, ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, δημοσιογράφος, μεταφραστής και εκδότης του περιοδικού «ΣΤΕΠΑ», και ο Κώστας Καμαριάρης, συγγραφέας, πρώην αντιπρόεδρος της Χρ. Δημοκρατίας και μέλος του Π. Γραφείου.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Χ.Δ. Ζερβός Ιωάννης έκανε εισαγωγή στα θέματα της Ημερίδας και εξήρε τη συμβολή του φιλοσόφου και Χριστιανού συγγραφέα Ν. Μπερντιάγεφ στην κατανόηση του πνεύματος της Ρωσικής Επανάστασης.

Οι εισηγήσεις ήταν πολύ ενδιαφέρουσες καθώς και η συζήτηση, που ακολούθησε, πέρα από τα πλαίσια των συμβατικων απόψεων, με τις τυπικές κατά τη συνήθεια των ιδεολογικών συγκρούσεων δογματικές επιθέσεις, και στηρίζονταν κυρίως σε αυθεντικές ρωσικές πηγές και γνώση των ιστορικών εξελίξεων σε μια αχανή χώρα, όπως η Ομοσπονδία πασών των Ρωσιών: από την Κεντρική Ευρώπη μέχρι τα Ουράλια και από εκεί μέχρι τη Μογγολία, τις σιβηρικές ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού και τη νήσο Σαχελίνη.

Με μια γενικότατη θεώρηση αναζητήθηκαν και εξηγήθηκαν τόσο η εξέλιξη της τεράστιας αγροτικής χώρας, όσο και οι στρατικο-πολιτικές μεταβολές, από τα μεσαιωνικά σλαβικά φύλα, την ταταρομογγολική επιδρομή και κατάκτηση μέχρι την απελευθέρωση και ενότητα της χώρας από τους Τσάρους και τα επαναστατικά κινήματα και ιδεολογικά ρεύματα της προεπαναστατικής Ρωσίας, αλλά και έπειτα τη Ρωσική Επανάσταση.

Στη διελκυστίνδα, μεταξύ δυτικών επιρροών και ασιατικού πνεύματος, της ανατολικής Χρυσής Ορδής του αυταρχισμού και της δυτικής υπόσχεσης ενός στοιχειώδους εκδημοκρατισμού, ο συγκεντρωτισμός της εξουσίας ήταν κυρίαρχος, με τη Βασιλεία και τους Βογιάρους ή έπειτα το Κομμουνιστικό Κόμμα με την άσκηση της δικτατορίας του προλεταριάτου. Μέσα σε ένα τέτειο «βασίλειο» αργά αλλά υπόγεια ενεργούσε η ελληνοβυζαντινή παράδοση και το πνεύμα του Χριστιανισμού της Ορθοδοξίας με πρόσωπα που σημάδεψαν τη Ρωσική κοινωνία, όπως ο Μάξιμος ο Γραικός, ο Θεοφάνης ο Έλληνας, ο Ντοστογιέφσκι και πλήθος άλλων της Ρωσικής Ορθοδοξίας προσώπων, όπως ο κριτικός της Μαρξιστικής Επανάστασης χριστιανός φιλόσοφος Μπερντιάγεφ.

Πρόσφατα σχόλια

Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
(ουτε)Συνετος (ουτε)Επαναστατης
26 Οκτ 2015, 00:42
Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
Συνετος Επαναστατης
25 Οκτ 2015, 11:53
 

Στατιστικά

Γλώσσες: 1
Μέλη: 206
Νέα: 1566
Σύνδεσμοι: 24
Επισκέπτες: 2335025
 

Οι Ροές Ειδήσεων της Χριστιανικής

RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML


Copyright (C) 2006-2015 ΚΙΝΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. All rights reserved.
Powered by Jim Pap | Γραφικά από τον Αγιογράφο Γ.Κ.