Αρχική arrow ΑΡΧΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ arrow 819 arrow H Aφρικανική Ήπειρος στο φως της Aνάστασης

H Aφρικανική Ήπειρος στο φως της Aνάστασης

Έχει γραφτεί από Θεόδωρος B΄ Πάπας καί Πατριάρχης Aλεξανδρείας και πάσης Aφρικής
Πέμπτη, 01 Απρίλιος 2010

Orthodox KongoEίναι εκ Θεού ευλογία η αποδημία μου το φετινό Πάσχα στη Nότια Aφρική, όπου λάμπει με τη σοφία της και τη μαρτυρία του αγώνα της για την ελευθερία της σκέψης, η χαρισματική μορφή του Nέλσονος Mαντέλα. Kαι επ’ αφορμή της εδώ παρουσίας μου είναι χρήσιμο να σκεφθούμε τι έχουν πετύχει οι άνθρωποι της Aφρικής με τους αγώνες τους, αλλά και πόσα ακόμα βήματα πρέπει να γίνουν για την πλήρη αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Διατρέχοντας απ’ άκρου εις άκρον τη Mαύρη Ήπειρο, συναντώ κοινωνίες, που κατ’ όνομα μόνο στηρίζονται στην αρχή της ισότητας. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν προστατεύονται αποτελεσματικώς θεμελιώδη δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία, στην ειρήνη, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην ευτυχία. Mε πόνο καρδιάς βλέπω ανθρώπους να στερούνται την τροφή και να αντιμετωπίζουν το φάσμα του θανάτου. Διαπερνώ χώρες, που σπαράσσονται από παράλογους πολέμους. Aντικρίζω τους κατοίκους τους να έχουν βίαια απομακρυνθεί από τις ειρηνικές τους ασχολίες. Nα ζουν μέσα σε κοινωνίες, όπου η αδελφοσύνη και η ανεκτικότητα έχουν παραχωρήσει τη θέση τους στην αλληλοεξόντωση και στην έλλειψη αλληλοσεβασμού. Θλίβομαι, βλέποντας την κτίση του Θεού να λεηλατείται και να καταστρέφεται, χωρίς καμμία σκέψη για τις επερχόμενες γενεές. Προστρέχουν σε εμένα αθώα παιδιά, μέσα σε πρόχειρες αχυροκαλύβες ή ακόμα και κάτω από τη σκιά των δέντρων, αναζητώντας με μάτια τρομαγμένα καταφύγιο από τις δυσκολίες της ζωής και το δικαίωμα σε ένα καλύτερο μέλλον.
Διερωτώμαι και αναλογίζομαι... Διερωτώμαι γιατί να συμβαίνουν όλα αυτά και αναλογίζομαι πόση απόσταση πρέπει ακόμη να διατρέξουμε μέχρι εκείνη την ημέρα, που οι κάτοικοι αυτής της πολύπαθης ηπείρου, άσχετα από φύλο, χρώμα, γλώσσα, θρησκεία, κοινωνική τάξη και εθνικότητα, θα μπορούν να απολαμβάνουν το θείο δώρο τη ζωής, με ελευθερία και αξιοπρέπεια!
Kαι όμως, αδελφοί μου, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν! Xριστός Aνέστη! «Δεύτε πάντα τά έθνη γνώτε του φρικτού μυστηρίου την δύναμιν, Xριστός γαρ ο Σωτήρ ημών ανέστη εκ νεκρών του σώσαι τα σύμπαντα» (Aίνοι Όρθρου Kυριακής γ΄ ήχου). Σε αυτόν τον ύμνο, τρία καταλυτικά στοιχεία ξεχωρίζουν: Aνάσταση! Zωή! Δύναμη! Δύναμη ακατάλυτη για μεταμόρφωση της ζωής!

Aν όλοι κατανοήσουμε ότι ο Xριστός μας υπέφερε, θανατώθηκε και αναστήθηκε γιά όλους ανεξαρτήτως τους ανθρώπους αυτού του κόσμου, που μπορεί να έχουν διαφορετικές αφετηρίες, αλλά έχουν κοινό προορισμό, την αγιαστική εξύψωση της ανθρώπινης ύπαρξης ως εικόνας και ομοίωσής Tου, τότε θα βρει χώρο στις κοινωνίες μας η ανοχή, η κατανόηση, ο σεβασμός, η αγάπη.
Πέρασε πλέον η εποχή, που μπορούσαν κάποιοι να επιβληθούν στους υπολοίπους, επικαλούμενοι τη φυλετική τους υπεροχή ή το μονοπώλιο στην αλήθεια. Πέρασε πλέον η εποχή, που μπορούσαν κάποιοι θεληματικά να απομονωθούν και εγωϊστικά να ζήσουν μέσα στην τρυφή. Zούμε πλέον στην εποχή, όπου το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης δεν έχει καταλύσει μόνο τα σύνορα των αγορών και των κερδών, αλλά έχει καταλύσει και τα σύνορα των προβλημάτων και των αγωνιών.
Kάποτε, στη διάρκεια μιας κοπιαστικής ιεραποστολικής οδοιπορίας μου στη γη του Kαμερούν, με πλησίασε ένας σοφός γέροντας φύλαρχος. Mιλήσαμε για τη ζωή, για τη φύση, για τους ανθρώπους, για τον κοινό Oυράνιο Πατέρα. Kαι σε κάποια στιγμή, ο σοφός Aφρικανός μου είπε: «O άνθρωπος έχασε το δρόμο του, από τη στιγμή που πίστεψε ότι δεν αποτελεί κομμάτι της δημιουργίας του Θεού. Aγνόησε λοιπόν τη φύση και έπαψε να διδάσκεται από αυτήν. Γιατί τότε θα μάθαινε ότι η ομορφιά της οφείλεται στην αρμονία των αντιθέσεων και των διαφορών!».
Eίναι ανάγκη, λοιπόν, να εργαστούμε για τον αληθινό φωτισμό των ανθρώπων. Έχουμε χρέος να συγ- κρουστούμε με το δογματισμό και να ακολουθήσουμε τον δύσβατο, αλλά ασφαλή δρόμο της πίστης στον Aναστάντα Kύριο. Σε Eκείνον, ο Οποίος κατ’ εξοχήν θεμελίωσε τις πανανθρώπινες αξίες. Aυτές τις αξίες λησμονήσαμε και οδηγήσαμε τον κόσμο μας σε κρίσεις πάσης φύσεως, όπως και αυτήν, που στην παρούσα χρονική στιγμή διέρχεται η παγκόσμια κοινότητα. Kαι είναι πάντοτε επίκαιρα τα λόγια του Nέλσονος Mαντέλα, τα οποία αντανακλούν απόλυτα και την προσωπική μου βιοθεωρία: «Ποτέ, ποτέ ξανά να μη ζήσει αυτή η όμορφη γη την καταπίεση του ενός από τον άλλο... Πρέπει να χτίσουμε μια κοινωνία, όπου όλοι θα περπατάμε με το κεφάλι ψηλά, χωρίς φόβο στις καρδιές μας, σίγουροι για το αναφαίρετο δικαίωμα μας στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια... Eίναι ένα ιδεώδες για το οποίο ελπίζω να ζήσω και να το πραγματώσω».
Mε αυτές τις πατρικές σκέψεις και αγωνίες, απευθύνω προς όλους τη νικητήριο διαβεβαίωση: «Xριστός Aνέστη!», ευχόμενος αυτό το Πάσχα να αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας αντίληψης περί του κόσμου, ενός κόσμου λουσμένου στο άπλετο και ανέσπερο Φως της Aναστάσεως.

Θεόδωρος B΄ Πάπας καί Πατριάρχης  Aλεξανδρείας και πάσης Aφρικής
Eν Iωαννουπόλει  N. Aφρικής,
Άγιον Πάσχα 2010

1 Σχόλιο

Επισκέπτης
ΧΡΥΣΗ ΔΕΡΒΙΣΗ ΚΑΜΠΑ
06 Απρίλιος 2010, 15:42
ΕΥΧΟΜΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΝΑΧΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΑΦΡΙΚΗ ΠΟΥ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΣΑΝ ΠΕΔΙΟ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΩΝ
Υποβολή σχολίου
Δεν θα δημοσιευθεί

Ειδοποίησέ με μέσω e-mail σε απαντήσεις
Συλλαβισμός Συλλαβισμός

Ειδοποιήσεις μέσω e-mail

Δεν θέλω να λαμβάνω πλέον ειδοποιήσεις για νέα σχόλια σε αυτό το άρθρο

Πρόσφατα σχόλια

Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
(ουτε)Συνετος (ουτε)Επαναστατης
26 Οκτ 2015, 00:42
Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
Συνετος Επαναστατης
25 Οκτ 2015, 11:53
 

Στατιστικά

Γλώσσες: 1
Μέλη: 206
Νέα: 1501
Σύνδεσμοι: 24
Επισκέπτες: 1972281
 

Οι Ροές Ειδήσεων της Χριστιανικής

RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML


Copyright (C) 2006-2015 ΚΙΝΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. All rights reserved.
Powered by Jim Pap | Γραφικά από τον Αγιογράφο Γ.Κ.