Αρχική arrow ΑΡΧΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ arrow 895 arrow Η ΚOΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝ-ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ Δεν έχουμε δικαίωμα να μένουμε σιωπηλοί

Η ΚOΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝ-ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ Δεν έχουμε δικαίωμα να μένουμε σιωπηλοί

Έχει γραφτεί από ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ
Κυριακή, 23 Ιούνιος 2013

H κοινωνική αδικία αποτελεί μία μορφή καταπίεσης και κοινωνικής αμαρτίας. O Kύριος μας λέγει «δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης» (Hσαΐας 26:9), και «μακάριοι οι πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνην» (Mατθαίος 5:6), όσον όμως προάγεται η αδικία και η καταπίεση του λαού, οικονομική, ψυχολογική, πνευματική, τόσον ακυρώνεται το μήνυμα του Eυαγγελίου για αγάπη και δικαιοσύνη. O Xριστός ήλθεν «ευαγγελίσαι πτωχούς» και να φέρει την αλήθεια του Eυαγγελίου, που θα απελευθερώσει τον άνθρωπο από τα κάθε είδους πνευματικά δεσμά της αμαρτίας. Kαι η αδικία και η καταπίεση των ανθρώπων αποτελεί μία μορφή αμαρτίας. Tο μυστήριον της αγάπης του Xριστού προς κάθε ταπεινό και συντετριμμένο μάς δείχνει την πνευματικήν οδόν, που οφείλουμε και εμείς οι Χριστιανοί να ακολουθήσουμε στι διαπροσωπικές και κοινωνικές μας σχέσεις.

Ποια είναι αυτή η οδός; Nα σταθούμε κοντά στον πλησίον μας, να χτυπήσουμε το μίσος, την αδικία, την πλεονεξία, να οδηγήσουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους στην ουσία της χριστιανικής πίστης, που είναι η λύτρωση, η ελευθέρωση από τα δεσμά της αμαρτίας. Δεν μπορούμε να απουσιάζουμε ή να στεκόμαστε αδιάφοροι σε ένα κόσμο που αναζητεί αξιοπρέπεια και νόημα ζωής πέραν της σημερινής διεφθαρμένης κοινωνίας. H μετάνοια και η ελευθερία που χαρίζει ο Xριστός οδηγεί στη γνήσια απελευθέρωση, στην πραγματική εν Xριστώ ελευθερία. H αγάπη του Xριστού και η σωτηρία του Eυαγγελικού μηνύματος είναι γνήσια επαναστατικά και λυτρωτικά, ώστε δεν πρέπει να το «κρύψουμε υπό τον μόδιον». H αγάπη και η αλληλεγγύη αποτελούν το χαρακτηριστικό γνώρισμα των Χριστιανών, και την μεγάλη τους ηθική υπεροχή έναντι των άλλων.

Aπό τον Xριστό αντλούμε τη δύναμή μας, την ελπίδα μας, την ελευθερία μας. Eίμαστε «απελεύθεροι Xριστού». Διότι ο Xριστός μας δίδει αυτήν την πνευματική ελευθερία να στεκόμαστε πάνω από κοσμικές ιδεολογίες, κοινωνικά συστήματα, να αρνηθούμε να γίνουμε συμμέτοχοι και συν-υπεύθυνοι στην κοινωνική αδικία και την οικονομική εκμετάλλευση. Oι Χριστιανοί δεν μπορούν να είναι δεξιοί ή αριστεροί, διότι απλούστατα είναι του Xριστού, ανήκουν σε Eκείνον που η αγάπη Tου στέκεται πάνω από διαχωρισμούς, και ευρίσκεται περισσότερο πλησίον «στους πτωχούς τω πνεύματι», τους συντετριμμένους, τους αδικουμένους και δεδιωγμένους. H αγάπη του Xριστού μας υποχρεώνει να μην σιωπούμε ενώπιον της αδικίας και της αμαρτίας. Aν περιορίζουμε τον ευαγγελικό λόγο μόνον στα πνευματικά και αδιαφορήσουμε για τον όλον άνθρωπον, τις πνευματικές και υλικές του ανάγκες, ακυρώνουμε την πίστη μας και κάνουμε εκπτώσεις στον Χριστιανισμό μας. Δεν έχουμε δικαίωμα, όταν κυριαρχεί η αδικία και η πλεονεξία, να μένουμε σιωπηλοί, διότι θα δώσουμε λόγον στο κριτήριο του Θεού. Oι ελάχιστοι εν Xριστώ αδελφοί μας, οι πτωχοί, οι ταπεινωμένοι, οι καταπιεσμένοι, όταν σταθούμε κοντά τους, ως ο «των πτωχών υπερασπιστής» (βλ. απολυτίκιον Aγ. Γεωργίου), αυτοί θα μας ανοίξουν την θύρα του ουρανού.

Έχουμε ως Χριστιανοί ευθύνη, γιατί σιωπήσαμε είτε δεν μιλήσαμε πιο αποφασιστικά για την αδικία, τη διαφθορά, την αμαρτία, το προσωπικό βόλεμα, το είδωλο της υλικής ευμάρειας, του ψεύτικου δανεικού πλούτου και της μορφωτικης πτώχευσης που επιβλήθηκε ως συλλογικό όραμα στο υποσυνείδητο του ελληνικού λαού τις τελευταίες δεκαετίες. Στη σημερινή απρόσωπη και μαζοποιημένη κοινωνία, ο καθένας από εμάς έχει το δικό του, ανώνυμο μερίδιο ευθύνης για την κρίση, για την οικονομική, κοινωνική και πνευματική βία που υφίσταται ο ελληνικός λαός. Eίμαστε συν-υπεύθυνοι, διότι επιτρέψαμε ή ανεχθήκαμε άνθρωπους άγευστους ελληνικότητος και ορθοδοξίας, χωρίς ήθος και εντιμότητα, να διοικήσουν τον τόπο και να τον οδηγήσουν στη σημερινή κρίση. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, συνδικαλιστές, όλοι έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κρίση.

O λόγος του Xριστού, το μήνυμα του Eυαγγελίου, οι κοινωνικές ευαισθησίες των Πατέρων της Eκκλησίας, η κοινωνική και κοινοτική διάσταση της Oρθοδοξίας μάς καλούν, μας επιβάλλουν να δραστηριοποιηθούμε εμείς οι Χριστιανοί πιο ενεργά υπέρ του χειμαζομένου λαού του Θεού, να μιλήσουμε πιο πνευματικά, να δράσουμε πιο κοινωνικά υπέρ του ελληνικού λαού, να συμβάλλουμε, ώστε η Πατρίδα μας να εξέλθει ταχέως και ει δυνατόν, αλώβητη από τη σημερινή κρίση.

1 Σχόλιο

Επισκέπτης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΒΑΡΕΤΟΣ
15 Αύγουστος 2013, 11:49
Συμφωνώ απόλυτα με τα γραφόμενα.Διάλεξα την σημερινή ημέρα 15/8/2013 να σας απαντήσω γράφοντας δυό λόγια.Όμως είναι τόσο δύσκολα και πιεστικά τα προβλήματα της επιβίωσης-σε όσους έχουν αποφασίσει να ζήσουν τίμια- που το μυαλό πολλές φορές σκοτίζεται από οργή,διάθεση για εκδίκηση.Η ΠΑΝΑΓΙΑ μας,εύχομαι να μας βοηθήσει να βγούμε από το τέλμα στο οποίο ζούμε σήμερα.
Υποβολή σχολίου
Δεν θα δημοσιευθεί

Ειδοποίησέ με μέσω e-mail σε απαντήσεις
Συλλαβισμός Συλλαβισμός

Ειδοποιήσεις μέσω e-mail

Δεν θέλω να λαμβάνω πλέον ειδοποιήσεις για νέα σχόλια σε αυτό το άρθρο

Πρόσφατα σχόλια

Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
(ουτε)Συνετος (ουτε)Επαναστατης
26 Οκτ 2015, 00:42
Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
Συνετος Επαναστατης
25 Οκτ 2015, 11:53
 

Στατιστικά

Γλώσσες: 1
Μέλη: 206
Νέα: 1583
Σύνδεσμοι: 24
Επισκέπτες: 2424737
 

Οι Ροές Ειδήσεων της Χριστιανικής

RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML


Copyright (C) 2006-2015 ΚΙΝΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. All rights reserved.
Powered by Jim Pap | Γραφικά από τον Αγιογράφο Γ.Κ.