Αρχική arrow ΑΡΧΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ arrow 978 arrow Η «Χριστιανική Δημοκρατία» και τα αστικά «χριστιανοδημοκρατικά κόμματα»

Η «Χριστιανική Δημοκρατία» και τα αστικά «χριστιανοδημοκρατικά κόμματα»

Έχει γραφτεί από Γ.-Ν. Π.
Σάββατο, 28 Ιανουάριος 2017
cdu_0.jpg

Συχνά έχει αναφερθεί από τις στήλες της «Χ» η ρητή, κατηγορηματική και αφετηριακή αντίθεση του ιδρυτή της Χριστιανικής Δημοκρατίας Νίκου Ψαρουδάκη προς τα ευρωπαϊκά λεγόμενα Χριστιανοδημοκρατικά κόμματα, τα οποία, όπως διαπίστωνε, ήταν και είναι «αστικά κόμματα του Κέντρου και της Δεξιάς». Επικρατεί μια στρεβλή λογική ονοματοκρατίας ενίοτε, σύμφωνα με την οποία, για παράδειγμα, εάν κανείς μιλήσει περί χριστιανικής δημοκρατίας, αναφέρεται στην αστοχριστιανική της μορφή, χωρίς να μπορεί να ανανοηματοδοτήσει κατάλληλα τον όρο. Παρομοίως, εάν μιλήσει περί Σοσιαλισμού ή Κοινωνισμού, αναφέρεται κατ’ανάγκη στις ιδέες του Αντύπα, του Καλλέργη ή του Δρακούλη ή, εάν μιλήσει περί της «ακτίδας φωτός» σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, του συνεταιρισμού, αναφέρεται σε αυτές του Ουαλού Ρόμπερτ Όουεν. Κάτι τέτοιο όμως είναι σαφές ότι δεν στέκει ούτε στον κοινό νου.

Αυτό που θα ήθελε να συμβάλει αυτό το άρθρο είναι κάποια στοιχεία για τα ευρωπαϊκά χριστιανοδημοκρατικά κόμματα, τα οποία είναι ιστορικά κυρίως δύο, το γερμανικό και το ιταλικό.
Σύμφωνα με τον Francois Borella, η γερμανική χριστιανοδημοκρατική ένωση, είναι «ιδρυμένη κατά το 1945 από καθολικούς και προτεστάντες αντιχιτλερικούς», ενώ ήδη στις 15/07/1949 το επεξεργασμένο πρόγραμμα του Ντίσελντορφ, «σβήνει ο,τιδήποτε σοσιαλιστικό είχε το πρόγραμμα του Άχλεν(απόρριψη κάθε σχεδιασμού)». Συμπερασματικά, αργότερα η Χριστιανική Δημοκρατία που ήταν «ενωμένη πάνω σε μετριοπαθείς συντηρητικές προγραμματικές βάσεις», «πέτυχε ως τα σήμερα να εξορκίσει τα δαιμόνια ενός επιθετικού εθνικιστικού συντηρητισμού»(F. Borella, «Τα πολιτικά κόμματα της Ευρώπης των δέκα», σελ. 103-106).

Αντίστοιχα, το ιταλικό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, υποστηριζόμενο από την ιδιωτική εργοδοσία και υποεκπροσωπούμενο στον εργατικό κόσμο(όπ. π., σελ. 223-4), είναι ένα ετερόκλητο μόρφωμα του οποίου τα πιο σοβαρά(πολυάριθμα) ρεύματα ιστορικά «σχηματίστηκαν με βάση τη στάση απέναντι στο αριστερό άνοιγμα(κεντρο-αριστερά) στα χρόνια του ’60 και από το 1975 απέναντι στο ΚΚ Ιταλίας» (όπ.π. σελ. 225). Λίγο αργότερα επιχειρήθηκε ένα προσεκτικό τέτοιο άνοιγμα, είναι όμως σαφές και από τα παραπάνω σταχυολογήματα ότι η εκτίμηση του Ν. Ψαρουδάκη ήταν εύστοχη και διαμορφωμένη εκ των πραγμάτων. Η ιταλική Χριστιανοδημοκρατία υπήρξε και ιστορικά και πολιτικά αστικό κόμμα του Κέντρου, ενώ η γερμανική αστικό κόμμα της Δεξιάς, αμφότερες με προγραμματική και ευρύτερη παραδοχή της κεφαλαιοκρατικής Οικονομίας της Αγοράς.

Ας είμαστε λοιπόν προσεκτικοί στις κρίσεις μας, εάν πρόκειται να κρίνουμε «οὐ κατ’ ὄψιν, ἀλλά τήν δικαίαν κρίσιν» (Ιω. 7,24), κατά τον υπέροχο λόγο του Χριστού.

Πρόσφατα σχόλια

Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
(ουτε)Συνετος (ουτε)Επαναστατης
26 Οκτ 2015, 00:42
Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
Συνετος Επαναστατης
25 Οκτ 2015, 11:53
 

Στατιστικά

Γλώσσες: 1
Μέλη: 206
Νέα: 1475
Σύνδεσμοι: 24
Επισκέπτες: 1813640
 

Οι Ροές Ειδήσεων της Χριστιανικής

RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML


Copyright (C) 2006-2015 ΚΙΝΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. All rights reserved.
Powered by Jim Pap | Γραφικά από τον Αγιογράφο Γ.Κ.