Αρχική arrow ΑΡΧΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ arrow 983 arrow TIMHTIKH ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ Χ. ΠΑΝΤΟ «ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ»

TIMHTIKH ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ Χ. ΠΑΝΤΟ «ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ»

Έχει γραφτεί από Κων/νος Μπελέζος, Καθηγητής Θεολογικής ΕΚΠΑ
Τρίτη, 11 Απρίλιος 2017

Την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017, η Ελληνική Επιτροπή Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΕΕΣΝΑΕ) διοργάνωσε επιστημονική εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (αίθουσα «Ρήγας Φεραίος»), με σκοπό την παρουσίαση του «Από Καρδίας» τόμου. Στη σεμνή και συγκινητική για όλους εκδήλωση παρευρέθηκαν συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι του εκλιπόντος, νέοι επιστήμονες, συνενορίτες, συνεργάτες και συνοδοιπόροι του, που ήλθαν να τιμήσουν τη μνήμη του και να μοιραστούν την εκτίμησή τους προς το πρόσωπο και την προσφορά του. Καλωσόρισμα και ευχαριστίες απηύθυνε η Όλγα Καραγιώργου, Γεν. Γραμματέας της ΕΕΣΝΑΕ, η οποία παρουσίασε τους ομιλητές και συντόνισε με επιτυχία την όλη εκδήλωση. Εκ των επιμελητών χαιρέτισε ο Πάνος Σοφούλης, στο τέλος δε ομίλησε ο προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Ιωάννου Κυνηγού, ενοριακού ναού του Δημήτρη, πανοσιολογιώτατος αρχιμ. Ιερώνυμος Νικολόπουλος, ενώ την εκδήλωση κατέκλεισε η κα Καραγιώργου.
Για τον τόμο, ειδκότερα, μίλησαν, παρουσιάζοντας διαδοχικά τις (είκοσι επτά) επιμέρους μελέτες του, οι: Δημήτριος Γόνης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέντορας του τιμωμένου, Ελισάβετ Κοντογιώργη, Διευθύντρια Eρευνών στο Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, Χαράλαμπος Δενδρινός, Eπίκουρος Kαθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας και Ελληνικής Παλαιογραφίας, Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου, Royal Holloway, University of London, και Κωνσταντίνος Μπελέζος, Aναπληρωτής Kαθηγητής του Τμήματος Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ. Ο γράφων προέβη στην παρουσίαση του τόμου με τους εξής, μεταξύ άλλων, λόγους:
«Φίλοι και συνάδελφοι του τα κρείττονα εκλεξαμένου Δημητρίου Πάντου (1972-2014) έλαβαν την πρωτοβουλία και εξέδωκαν σε χρόνο-ρεκόρ συλλογή ανεκδότων καταλοίπων του ιδίου, μαζί με εκλεκτές (ελληνόφωνες ως επί το πλείστον) μελέτες εις μνήμην του. Τα παραπάνω κείμενα, δέσμη από νεκρολούλουδα της αμάραντης αγάπης τους, συγκεντρώθηκαν σ’ έναν ωραίο τόμο (ωραίο και κόκκινο, θα παρατηρούσε γνώστης της ρωσικής), έναν τόμο που διακρίνεται για την ποιότητα του περιεχομένου και την τυποτεχνική του αρτιότητα.
Τα θέματα του τόμου, όπως συνέβαινε και με τα ενδιαφέροντα του προώρως απελθόντος φίλου μας, καλύπτουν πλείστα όσα πεδία, εκτείνονται δε σε τεράστια χρονική περίοδο: από την Ιστορία των Ορθοδόξων Σλαβικών Εκκλησιών (που αποτελούσε και το γνωστικό αντικείμενο του Δημητρίου Πάντου ως Λέκτορος της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ) μέχρι την Ιστορία των Νεοτέρων Χρόνων, από την Πατρολογία, την Γενική Εκκλησιαστική Ιστορία και το Κανονικό Δίκαιο, την Αγιολογία και την Υμνολογία, τη Λειτουργική και την Ρητορική-Ομιλητική, την Ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος και την Μοναστηριολογία μέχρι την Ιστορία των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, την Ιστορία των Ιδεών και τη συγκριτική Γλωσσολογία, την Ιστορία του Πολιτισμού και τη Θεωρία της Λογοτεχνίας, από την Εικονομαχία, το Σχίσμα και τη Μεταρρύθμιση μέχρι την Οθωμανοκρατία και την Ελληνική Επανάσταση, το κίνημα του Φιλελληνισμού, τις ελληνορωσικές σχέσεις, τις σχέσεις των Βαλκανίων με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από τους αρχαίους Αγίους μέχρι τους Νεομάρτυρες, από τους παλαιούς αιρετικούς μέχρι τα ενδορθόδοξα σχίσματα και τους σύγχρονους εθνικισμούς, από τις μεγάλες Συνόδους της πρώτης χριστιανικής χιλιετίας μέχρι την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που συνεκλήθη και πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη το περασμένο καλοκαίρι (2016), από το Βυζάντιο μέχρι τη μετανεωτερικότητα.
Το ίδιο πλάτος χαρακτηρίζει και τις γεωγραφικές σημάνσεις του εν λόγω τόμου: Ελλάδα, Παλαιστίνη, Βουλγαρία, Ρωσία, Τουρκία, Μολδοβλαχία, Κεντρική και Ν. Ανατολική Ευρώπη· Αθήνα, Κωνσταντινούπολη, Άγιον Όρος, Εύξεινος Πόντος, Δρύστρα, Σωζόπολη, Φλώρινα, Τρίπολη Αρκαδίας, Φιλιππούπολη.
Αυτά θα λέγαμε πως είναι τα τυπικά χαρακτηριστικά του τόμου, ενός τόμου που μοιάζει να φιλοδοξεί να παραστήσει ενώπιόν μας το εύρος της φιλογνωσίας και το φιλέρευνον, την βαθιά ευαισθησία και την πολυμέρεια ενός ανθρώπου αληθώς εκκλησιαστικού και επιστήμονα, ενός φίλου που δεν τον χωρούσε τελικά ο κόσμος, ενός συναδέλφου που μόλις είχε ξεκινήσει να προσφέρει στη διεθνή έρευνα και θα μπορούσε να προσφέρει πολλά περισσότερα στο ελληνικό Πανεπιστήμιο (αν δεν συνεπέθλιβαν ίσως την εύθραυστη καρδιά του οι επί πλέον έγνοιες και οι γνωστές συναδελφικές κακίες), ενός ανθρώπου ο οποίος «από καρδίας» πάντοτε μιλούσε κι ενεργούσε, ενός ανθρώπου με καρδιά μικρού παιδιού και νουν σοφού γέροντος, ενός ανθρώπου του οποίου την μνήμη θα φέρουμε -όσο ζούμε και θυμόμαστε- ως λύχνο καλοσύνης και αλήθειας στην καρδιά μας. Περαίνοντας το διακόνημά μου για την παρουσίαση των άρθρων που μου ανατέθηκαν, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καλούς φίλους του Δημήτρη που είχαν την πρωτοβουλία της έκδοσης και της αποψινής παρουσίασης του τόμου και να παραδεχθώ πόσο πολύ πλουτίστηκα από την ανάγνωσή του. Πράγματι, λίαν ενδιαφέροντα και πλέον άγνωστα στους πολλούς βρήκαν τον τόπο τους και κατεγράφη η ιστορία τους· παραδόσεις, νοοτροπίες και τάσεις διαφορετικής προέλευσης φάνηκε πως βρίσκονται κατά βάθος πιο κοντά απ’ ό,τι ενομίζετο·το πεδίο της έρευνας είναι πάντοτε ανοικτό και μας ανοίγει νέους δρόμους. Είμαστε ευγνώμονες, γι’ αυτό, στον Δημήτρη για τον δικό του δρόμο και την φιλότιμη έως τέλους διακονία του. Είμαστε ευγνώμονες στους οικείους του Δημήτρη και την Πετράνα του, που μας τον χάρισαν και μας τον φύλαξαν ωσάν σπάνιο λουλούδι. Είμαστε ευγνώμονες στον Θεό ο οποίος μας χαρίζει και φανερώνει, πού και πού, τέτοιους ανθρώπους, για να μην χάνουμε την πίστη ότι μπορούν να συνυπάρξουν: η ανθρωπιά με την ποιότητα, ο τίμιος λόγος με την εν δικαιοσύνη πράξη, ο άνθρωπος που φεύγει με την μνήμη που δεν χάνεται. Ευχαριστίες πολλές και για την υπομονή σας».

*Ο Κωνσταντίνος Ι. Μπελέζος, είναι Aναπληρωτής Kαθηγητής του Τμήματος Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή ΕΚΠΑ

Πρόσφατα σχόλια

Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
(ουτε)Συνετος (ουτε)Επαναστατης
26 Οκτ 2015, 00:42
Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
Συνετος Επαναστατης
25 Οκτ 2015, 11:53
 

Στατιστικά

Γλώσσες: 1
Μέλη: 206
Νέα: 1485
Σύνδεσμοι: 24
Επισκέπτες: 1894822
 

Οι Ροές Ειδήσεων της Χριστιανικής

RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML


Copyright (C) 2006-2015 ΚΙΝΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. All rights reserved.
Powered by Jim Pap | Γραφικά από τον Αγιογράφο Γ.Κ.