Survivor(s)

Έχει γραφτεί από Γιάννης Καρανικόλας, φοιτητής Φ.Π.Ψ. του Ε.Κ.Π.Α.
Τρίτη, 23 Μάιος 2017
Survivor2.jpg

Απροσδόκητη επιτυχία έχει σημειώσει το reality show του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, που ξεκίνησε μέσα στο 2017, με υψηλότατα ποσοστά τηλεθέασης που έχουμε να δούμε από χρόνια στην τηλεόραση, και φυσικά με κέρδη που σπάνε τα ταμεία. Πολλών τα ταμεία. Αν και δε θα επεκταθώ σε λογιστικές αναλύσεις. Φυσικά καταλαβαίνετε πως μιλάω για το “Survivor”.

Όμως αν νομίζετε πως αυτό το σόου είναι το πιο πετυχημένο και το πιο κοινό θέαμα για τους περισσότερους από εμάς, επιτρέψτε μου να σας πω πως κάνετε λάθος. Τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα, ένα φαντασμαγορικό και υπερσύγχρονο σόου άμεσης και βιωματικής πραγματικότητας εκτυλίσσεται από το 2009, και σήμερα, 8 χρόνια μετά, το 2017, αριθμεί εκατοντάδες χιλιάδες παίκτες, που τυχαίνει κι αυτοί, όπως και οι «αντίστοιχοι» άλλοι στον Άγιο Δομίνικο, να είναι συμπολίτες μας. Συγκεκριμένα, το 2009 οι παίκτες στην ομάδα της σχετικής φτώχειας ήταν το 20,1% του συνολικού πληθυσμού, ενώ οι παίκτες στην ομάδα της απόλυτης φτώχειας 16,3% (πηγή: Eurostat – πρόσβαση: 11/2012). Σήμερα, ενώ οι περισσότεροι περίμεναν ότι αυτό το κακόγουστο σόου θα σταματούσε αργά ή γρήγορα, περίπου όταν θα ξαναμπαίναμε δυναμικά στις Αγορές και ερχόταν η Ανάπτυξη, έγινε το ακριβώς αντίθετο. Από τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, δηλαδή από το 2014, οι φτωχοί αυξήθηκαν σε 48%, εκ των οποίων το 20,1% είναι οι απόλυτα φτωχοί [Πηγή: Eurostat (επεξεργασία ΙΝΕ ΓΣΕΕ)].

Κι επειδή γενικά δε παρακολουθώ το σόου του ΣΚΑΪ, θα επεκταθώ σε κάποιες γενικές συγκρίσεις και αναλογίες, αφού δε γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες του παιχνιδιού.

Η ψευδαίσθηση της τηλεόρασης
Στην τηλεόραση, όπως διαπιστώνεται και από τα παραπάνω στατιστικά, οι συμμετέχοντες είναι κατά πολύ λιγότεροι. Επίσης, ενώ οι Διάσημοι και οι Μαχητές χωρίστηκαν με κριτήρια δημοφιλίας και κοινωνικής καταξίωσης, οι σχετικά φτωχοί και οι απόλυτα φτωχοί χωρίστηκαν με κριτήρια εισοδήματος και δυνατότητα εξασφάλισης βασικότατων αγαθών, όπως για παράδειγμα το ψωμί. Στην τηλεόραση, οι παίκτες περνούν κάποιες δοκιμασίες αθλητικού ας πούμε τύπου, όπως για παράδειγμα να πρέπει να βάλουν μπαλάκια μέσα σε τρύπες. Στην πραγματικότητα, οι παίκτες περνούν κάποιες δοκιμασίες αντιαθλητικού ας πούμε τύπου, όπως για παράδειγμα να στέκονται επί ώρες σε μια ουρά συσσιτίου. Στην τηλεόραση, οι παίκτες μέχρι το τέλος του σόου θα παραμείνουν άπλυτοι και βρώμικοι (αλλά από ξυρισματάκι μια χαρά). Μετά θα γυρίσουν στη θαλπωρή και στη ζεστασιά του σπιτιού τους και θα κάνουν όσα ντους θέλουν. Στην πραγματικότητα, οι παίκτες θα παραμείνουν βρώμικοι και άπλυτοι για λιγότερο ή περισσότερο καιρό, και δε ξέρω αν θα έχουν ένα σταθερό σπίτι με νερό να τους περιμένει. Σίγουρα πάντως θα τους πετύχουμε σε κάνα Μ.Μ.Μ. και θα απομακρυνθούμε γιατί θα μας ενοχλεί η μασχαλίλα και τα λαδερά μαλλιά τους. Στην τηλεόραση, δε πρόκειται ποτέ κάποιος, σε όσες δοκιμασίες κι αν αποτύχει, να πεθάνει από την πείνα. Κοτζάμ παραγωγή δεν αμελεί ποτέ τα προϊόντα της. Στην πραγματικότητα, θα δεις στην Ιπποκράτους κάποιους συγκεκριμένους άστεγους, για κάμποσο καιρό και μετά ; Ζούνε ; Αλλάξαν σημείο ; Τους αλλάξαν σημείο ; Το πιο πιθανό είναι ότι δε θα μάθουμε, γιατί εδώ όλοι οι παραγωγοί (κράτος, κανάλια) δεν θέλουν να επενδύσουν σε ένα τέτοιο δίχως προοπτικές προϊόν, οπότε και δε θα στήσουν τις εκατοντάδες κάμερές τους για να σου μεταφέρουν τα αποκλειστικά αυτά πλάνα. Οι αναλογίες είναι εκατοντάδες, όπως καταλαβαίνετε.

Κανιβαλισμός απέναντι στους νέους
Πρόκειται πάντως για μια πραγματικότητα που όλους μας θλίβει, μας κουράζει, μας απελπίζει. Και αφού όλα αυτά σαν λαός έχουμε επιλέξει να τα συσσωρεύουμε μέσα μας, αντί απηυδισμένοι να τα εξωτερικεύσουμε, να επαναστατήσουμε τέλος πάντων, χρειάζεται κάπου να εκτονωθούμε. Και επιλέγουμε να κάτσουμε 3 ολόκληρες ώρες μπροστά από μια οθόνη για να δούμε τί; Μια τεχνητή και διαστρεβλωμένη πάλη του ανθρώπου με τα στοιχεία της φύσης, ο οποίος τελικά αποζητά το χρήμα και φυσικά την δόξα. Δυο ομάδες γεμάτες λυκοφιλίες που αποσκοπούν στην επικράτηση. Γιατί αν και είναι ομάδες, πάντα κάποιος θα είναι ο πιο αδύναμος, και αυτός θα πρέπει να εξολοθρευτεί από τους ίδους του τους συμπαίκτες, να φαγωθεί. Και αυτό το κανιβαλιστικό θέαμα μας ερεθίζει, μας κάνει να ουρλιάζουμε και να φανατιζόμαστε. Βγαίνεις με την παρέα σου, και αντί να πείτε για τα όνειρα σας, τις ανησυχίες σας, μιλάτε για τα «βάσανα» των Μαχητών και των Διασήμων. Αντί να σκεφτόμαστε, ότι στα χρόνια της κρίσης μισό εκατομμύριο νέοι σαν κι εμάς, προκειμένου να επιβιώσουν, αναγκάστηκαν να πάνε στην Γερμανία, στην Αγγλία, στην Αυστραλία και αλλού, και δεν επέλεξαν να γίνουν τηλεκανίβαλοι στον Άγιο Δομίνικο. Με τί ψυχή δίνεις τα λεφτά σου σε στοίχημα ή για το ποιος θέλεις να αποχωρήσει, ενώ πριν μπεις στο σπίτι σου θα είδες τουλάχιστον μια φορά ανθρώπινα χέρια και πρόσωπα, και να ζητάνε λίγη από την βοήθεια που μπορείς να προσφέρεις. Όλοι έχουμε έγνοιες και δυσκολίες στη ζωή μας, αλλά, αν είναι να ζωντανεύουμε μπροστά από ένα τέτοιο φρικαλέο τηλεοπτικό θέαμα, τότε όταν η οθόνη κλείνει, δεν είμαστε παρά νεκροζώντανοι. Είμαστε νέοι και το αίμα μας βράζει. Ας μην βράζει μόνο για ωραία σώματα, για ίντριγκες και λίγη δόξα. Ας βράζει και για τον διπλανό, για το δίκιο, το οποίο ούτε ο διπλανός, ούτε εγώ έχω. Γιατί θέλουν να μου το πάρουν. Ας μην τους το δίνω εκούσια.

Εν κατακλείδι, το τηλεοπτικό σόου “Survivor”, πέρα από το ότι έχει επίδραση στον ψυχόκοσμο του θεατή, νομίζω ότι περισσότερο είναι μια αφορμή για να αναρωτηθούμε και να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Όταν εκατομμύρια ανθρώπων παρακολουθούν κάτι τέτοιο, τότε τί ποιόν έχουμε σαν άνθρπωποι, και με τί ανάστημα εναντιωνόμαστε στην σημερινή κατάσταση, αν τέλος πάντων θέλουμε να εναντιωθούμε.

Πρόσφατα σχόλια

Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
(ουτε)Συνετος (ουτε)Επαναστατης
26 Οκτ 2015, 00:42
Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
Συνετος Επαναστατης
25 Οκτ 2015, 11:53
 

Στατιστικά

Γλώσσες: 1
Μέλη: 206
Νέα: 1475
Σύνδεσμοι: 24
Επισκέπτες: 1813656
 

Οι Ροές Ειδήσεων της Χριστιανικής

RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML


Copyright (C) 2006-2015 ΚΙΝΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. All rights reserved.
Powered by Jim Pap | Γραφικά από τον Αγιογράφο Γ.Κ.