Αρχική arrow ΑΡΧΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ arrow 988 arrow Συμβολή σε μία στρατηγική Δημογραφικής ανάκαμψης

Συμβολή σε μία στρατηγική Δημογραφικής ανάκαμψης

Έχει γραφτεί από Ηρακλής Κανακάκης
Κυριακή, 02 Ιούλιος 2017

Η δημογραφική κατάρρευση της Χώρας απασχοπλεί αραιά και που τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο -η εφημερίδα μας αποτελεί τιμητική εξαίρεση- ελάχιστα τους κυβερνωμένους και καθόλου τους κυβερνώντες. Απλώς δεν θα ακολουθούσαν τη σημερινή αντιπολυτεκνική, αντιοικογενειακή και εν τέλει εθνοκτόνο πολιτική, που εγκαινιάστηκε το 2012 από τη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται απτόητα από το σημερινό δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου, με μέτρα συνταξιοδοτικού και φορολογικού περιεχομένου που επιτείνουν το πρόβλημα.

Δημογραφικό και Μνημόνια


Η ίδια η μνημονιακή πολιτική είναι ένα αντικίνητρο στη θέσπιση οικογένειας και στις γεννήσεις παιδιών, με την εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη, τη φυγή χιλιάδων γόνιμων νέων, την κατεδάφιση των εργασικών σχέσεων, που μετέτρεψε τα εργατικά χέρια στο φτηνότερο εμπόρευμα. Ο Μανόλης Δρεττάκης, σε σειρά άρθρων του, στη «Χ», έχει καταδείξει με την εγκυρόττηα και επιστημοσύνη που τον χαρακτηρίζουν ότι:
1. Η κρίση του δημογραφικού προβλήματος κορυφώθηκε στην περίοδο των Μνημονίων.
2. Η ύφεση, η ανεργία και η καταβαράθρυνση των εισοδημάτων, όσων έχουν εργασία, μείωσαν τις γεννήσεις και προκάλεσαν τη μετανάστευση στο εξωτερικό των προσοντούχων νεοτέρων γενεών.
3. Ο μόνιμος πληθυσμός γηράσκει και συρρικνώνεται λόγω της υπεροχής των Αθανάτων έναντι των γεννήσεων και της καθαρής εκροής πληθυσμού, φαινόμενα πρωτόγνωρα μετά το τέλος του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου.
Η Ελλάδα με τη συνδυασμένη δράση της δημογραφικής κάμψης, των πληθυσμιακών μετακινήσεων προς αυτήν και της απίστευτης αιμορραγίας της από τον ξενιτεμό, χωρίς διάθεση επιστροφής, νέων από τα καλύτερα μυαλα της, έχε εισέλθει σε μία διαδικασία μαρασμού. Αν δεν αναστραφεί, οδηγείται, με μαθηματική ακρίβεια, σε σοβαρή αποδυνάμωση (η πληθυσμιακή υπόσταση της Χώρας είναι σημαντική παράμετρος ισχύος) και σ’ ένα μόρφωμα, που δεν θα έχει καμία σχέση με την νεοελληνική κοινωνία των τελευταίων 200 χρόνων.

Δημογραφικό και γονιμότητα
Βασικός παράγοντας που καθορίζει τη δημογραφική εξέλιξη είναι η γονιμότητα. Το όριο αντικατάστασης ή ανανέωσης των γενεών, δηλαδή το όριο για να μείνουμε στο σημερινό πληθυσμιακό μέγεθος είναι το 2,1 παιδιά ανά γυναίκα. Σήμερα βρίσκεται στο 1,3 έως 1,4 ανά γυναίκα, παρά τη συνεισφορά των αλλοδαπών.
Στοιχεία που καθιστούν αποτρεπτική την πιθανότητα ανάκαμψης της γονιμότητας στο εγγύς μέλλον είναι:
1. Η μέση ηλικία των ανδρών και των γυναικών που συνάπτουν γάμο συνεχώς αυξάνεται. Αυτό σημαίνει άνοδος της μέσης ηλικίας τεκνογονίας των Ελληνίδων και άρα περιορισμός της γονιμότητας στις μεγαλύτερες ηλικίες. Το 2013 σε σχέση με το 1981 (πριν δεν υπάρχουν στοιχεία) η μέση ηλικία των ανδρών αυξήθηκε κατά 5,7 έτη και των γυναικών κατά 7,3 έτη (Μανόλης Δρεττάκης, «Χ» 22-9-2016).
2. Η οικονομική και κοινωνική ερημοποίηση της Χώρας αναμένεται να είναι μακράς διάρκειας.
3. Το ανθρώπινο δυναμικό, από το οποίο προσδοκούμε να παραχθούν γεννήσεις, διαρρέει προς το εξωτερικό μέσω της μετανάστευσης.
Οι λόγοι αυτοί δείχνουν και πού πρέπει να στοχεύσει μία δημογραφική στρατηγική. Πυξίδα για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας υπάρχει και είναι το ομόφωνο Πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής του 1993, που ορίζει ότι θα λυθεί από εμάς και μόνον και όχι, βέβαια, με εισαγόμενους αλλοδαπούς.

Μέτρα δημογραφικής ανάταξης
Στη συνέχεια θα εστιάσουμε την ανάλυσή μας σε τρία πεδία μέτρων, που μπορούν, με βεβαιότητα, να φέρουν δημογραφική ανάκαμψη.
1. Στήριξη της οικογένειας. Η ισχυροποίησή της έχει θετική επίδραση όχι μόνον στην κοινωνική συνοχή και συνεκτικότητα αλλά και στην οικονομία. Στη διακήρυξη του Ο.Η.Ε.της 15ης Μαΐου 2016, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας της οικογένειας, ορθώς επισημαίνεται ότι η οικονομική ενίσχυσή της είναι επένδυση και όχι δαπάνη. Πολιτικές παροχών κοινωνικής μέριμνας προς τα μέλη της οικογένειας συμβάλλουν ουσιαστικά και στους στόχους για ανάπτυξη.
2. Μέριμνα για τη μείωση και πρόωρων θανάτων από μη φυσικά αίτια, όπως είναι τα τροχαία ατυχήματα. Καμιά κυβέρνηση μεταπολιτευτικά δεν είδε το κορυφαίο αυτό θέμα με την πρέπουσα σοβαρότητα και ευθύνη. Όπως προέκυψε από την κοινή σύσκεψη εκπροσώπων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Ελληνικής Εταιρείας Χειουργικής, Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας και της Ελληνικής Εταιρείας Διαχειρίσεως Κρίσεων στην Υγεία (28-2-1017), στους δρόμους μας χάνεται μεγάλο μέρος του άνθους του πληθυσμού. Τα τελευταία 50 χρόνια τα τροχαία ατυχήματα προκάλεσαν 120 χιλιάδες νεκρούς, 350 χιλιάδες ανάπηρους και χιλάδες τραυματίες. Είναι η πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους από 15 έως 29 ετών, η δεύτερη για τις ηλικίες από 5 έως 14 και η τρίτη για τις ηλικίες 30 έως 44 ετών.
Αντιλαμβάνεται κανείς, εάν σταματήσει η γενοκτονία της ασφάλτου, τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν.
3. Μέτρα οικονομικής στήριξης των νέων ζευγαριών, προστασίας της μητρότητας και του αγέννητου παιδιού και βοήθειας, της μητέρας να υπηρετήσει το μυστήριο της ζωής από τη στιγμή της σύλληψης, δοθέντος ότι η φτώχεια είναι συντελεστικός παράγων της άμβλωσης. Η πόρτα, βέβαια, για την εμβρυοκτονία άνοιξε διάπλατα με τον εκφυλισμό της σεξουαλικής επανάστασης του 1960. Με τον ακραίο δικαιωματισμός, και την αποδοχή κάθε αυθαίρετου ατομοκεντρικού θελήματος. Με τον ηδονισμό ως στάση ζωής, που συνοδεύτηκε από αμφισβήτηση των παραδοσιακών αξιών και προτύπων, σχετικοποίηση της ηθικής και της ιερότητας της ανθρώπινης ζωής.
Σε μία εποχή, που σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού περιοδικού Λανσέρ, η οποία πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2016, η πρακτική των αμβλώσεων υποχωρεί παγκοσμίως (Εφημερίδα «Ρήξη», 21-1-2017), η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια στην Ε.Ε. με 80.000 έως 150.000 εκτρώσεις το χρόνο.
Οι αμβλώσεις από τη σκοπιά της δημογραφίας είναι εθνική και κοινωνική αυτοκτονία. Από την ανθρώπινη πλευρά έχουμε έναν γυναικείο πληθυσμό που το 44% εμφανίζει νευροψυχικές διαταραχές, από αυτές που έχουν κάνει έκτρωση. Ένα 25% επισκέπτεται ψυχίατρο. Ένα ποσοστό, λόγω επιπλοκών, χάνει την ευλογία της μητρότητας. Και ένα άλλο ποσοστό (6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής και Ενδοκρινολογίας, 15-2-2017).
Όπως στην πληγή το αλάτι δεν είναι γιατρικό, έτσι στον πόνο και στο θρήνο ο σταυροφορικός και κατακεραυνωτικός λόγος δεν είναι θεραπευτικός. Δεν βοηθά στην ανάσχεση του φαινομένου ούτε στη σωτηρία και στην επαναφορά στο δρόμο προς τη θέωση, που η εμβρυοκτονία ματαιώνει.
Μία Θεολογία που ακούει, ευλογεί, ομιλεί τη γλώσσα της αλήθειας, συγχωρεί και καθοδηγεί. Που παλεύει για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, η οποία θα έρθει με σκοπό την απόρριψη του νεοφιλελευθερισμού, οικονομικό σύστημα που συσσωρεύει αδικία στην αδικία. Που δίνει το δρόμο της αλλαγής μέσα μας και έξω ταυτόχρονα, βοηθά, σώσει και είναι ηθικώς συνεπής απέναντι στην έκτρωση. Γιατί, όπως έχει γράψει, ο μακαριστός π. Ιωάννης Μέγιεντορφ, από τους κορυφαίους Ορθόδοξους συγγραφείας του 20ου αιώνα, οι Ορθόδοξοι οφείλουν όμως παράλληλα να ενθυμούνται διαρκώς ότι μία ηθικώς συνεπής στάση απέναντι στην έκτρωση συνεπάγεται ταυτόχρονα και μια αμέριστη φροντίδα για τα εκατομμύρια των εξαθλιωμένων, πεινασμένων, ανεκπαιδεύτων και ανεπιθυμήτων παιδιών, τα οποία έρχονται στον κόσμο χωρίς καμία διασφάλιση.

Πρόσφατα σχόλια

Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
(ουτε)Συνετος (ουτε)Επαναστατης
26 Οκτ 2015, 00:42
Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
Συνετος Επαναστατης
25 Οκτ 2015, 11:53
 

Στατιστικά

Γλώσσες: 1
Μέλη: 206
Νέα: 1487
Σύνδεσμοι: 24
Επισκέπτες: 1902695
 

Οι Ροές Ειδήσεων της Χριστιανικής

RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML


Copyright (C) 2006-2015 ΚΙΝΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. All rights reserved.
Powered by Jim Pap | Γραφικά από τον Αγιογράφο Γ.Κ.