Αρχική arrow ΑΡΧΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ arrow 995 arrow Καταλωνία και μαζική βία

Καταλωνία και μαζική βία

Έχει γραφτεί από ΦΙΛΑΛΗΘΕΙΕΣ
Πέμπτη, 19 Οκτώβριος 2017
Catalonia.jpg

Οι προηγούμενες ημέρες επισκιάστηκαν από τα γεγονότα του καταλανικού δημοψηφίσματος. Η Καταλωνία, μια επαρχία της Ισπανίας με 7,5 εκατομμύρια κατοίκους, που αντιστοιχούν περίπου στο 15% του συνολικού της πληθυσμού, παράγει περίπου το 20% από το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας.

Οι Καταλανοί ήταν στην πραγματικότητα ξεχωριστό κράτος, ξεχωριστό βασίλειο από την σημερινή Ισπανία για κάποιους αιώνες, και πριν απο 500 περίπου χρόνια (1492) ήταν που ξεκίνησαν οι διεργασίες που οδήγησαν στην σταδιακή «ομοσπονδιοποίησή» της σε ένα ενωμένο ισπανικό βασίλειο. Από τα παραπάνω συνάγεται ότι δεν είναι μόνο η πολυδιαφημισμένη στα πλαίσια της αστικής νεωτερικότητας αρχή των εθνοτήτων («ένα έθνος, ένα κράτος»), η οποία θα ήταν η βάση της αποδοχής μιας τέτοιας κρατικής οντότητας, εφόσον υπάρχει και το προηγούμενο του μεσαιωνικού βασιλείου.

Επίσης, οι Καταλανοί αντιστάθηκαν στους φρανκιστές κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου, ενώ μετά την επικράτηση του Δικτάτορα Φράνκο η αυτονομία τους ακυρώθηκε πλήρως.

Ως έθνος, έφεραν ιστορικά, νομικά αναγνωρισμένα, διακριτά γνωρίσματα και γλώσσα, πολιτισμό, έθιμα και ήθη τα οποία υπέστησαν έντονη εθνοτική καταπίεση κατά διαστήματα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα, πριν την διακυβέρνηση Ραχόι, την περίοδο του Φράνκο, όταν η γλώσσα τους απαγορευόταν. Ο ίδιος ο «συντηρητικός» Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι καταπίεσε τους Καταλανούς, αφαιρώντας τους μεγάλο μέρος της αυτονομίας που είχαν στην μεταφρανκική περίοδο, μετά το 1978.

Η καταστολή και μαζική βία κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Κυριακής, 1ης Οκτωβρίου, από την ισπανική κυβέρνηση, υπήρξε οργιώδης, εφόσον κατά τη διάρκεια της μέρας αναφέρθηκαν επίσημα 337 τραυματισμοί που συνέβησαν πλησίον εκλογικών τμημάτων για αποτροπή διενέργειας του χαρακτηρισμένου ως «παράνομου» δημοψηφίσματος, έγινε χρήση σφαιρών καουτσούκ από την ισπανική αστυνομία, ενώ οι πυροσβέστες, αντιθέτως, αναγκάστηκαν σε σχηματισμό προστατευτικού κλοιού και υπεραμύνθηκαν του πλήθους.

Το Καταλανικό Δημοψήφισμα δεν είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση Ραχόι, αλλά ούτε και από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας. Παραταύτα από τα παραπάνω είναι σαφές, κατά τη γνώμη της στήλης, ότι θα έπρεπε να εγκριθεί και να προχωρήσει ομαλά η διεξαγωγή του, εφόσον οι Καταλανοί είναι ένα κυρίαρχο έθνος, το οποίο έχει το δικαίωμα, εφόσον επιθυμεί, να επανακτήσει πλήρη ανεξαρτησία επί των ιστορικών εδαφών του.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η απόσχιση της Καταλωνίας ενδεχομένως να μην επιδρούσε τελικά θετικά επί της πραγματικής ανεξαρτησίας της πολιτικής της εξουσίας, εφόσον θα επρόκειτο για ένα μικρό κράτος, με κατά 1/4 λιγότερο πληθυσμό από την Ελλάδα. Αυτό πράγματι είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, πλην διαφορετικό από την αναγνώριση ή μη του δικαιώματος στην εθνική ανεξαρτησία. Επίσης, διαφορετική περίπτωση συνιστά προφανώς η Καταλωνία από έθνη που έχουν ήδη το κράτος τους, από ιστορικά νομαδικά έθνη ή τεχνητές αποσχιστικές τάσεις που έχουν εμφανιστεί (Κόσσοβο κ.λπ.), ενίοτε και υπό την υψηλή προστασία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ.

Πρόσφατα σχόλια

Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
(ουτε)Συνετος (ουτε)Επαναστατης
26 Οκτ 2015, 00:42
Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
Συνετος Επαναστατης
25 Οκτ 2015, 11:53
 

Στατιστικά

Γλώσσες: 1
Μέλη: 206
Νέα: 1566
Σύνδεσμοι: 24
Επισκέπτες: 2333532
 

Οι Ροές Ειδήσεων της Χριστιανικής

RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML


Copyright (C) 2006-2015 ΚΙΝΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. All rights reserved.
Powered by Jim Pap | Γραφικά από τον Αγιογράφο Γ.Κ.