Αρχική arrow ΑΡΧΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ arrow 996 arrow Ντροπολογίες...

Ντροπολογίες...

Έχει γραφτεί από Γιάννης Χατζηαντωνίου
Παρασκευή, 03 Νοέμβριος 2017

Το θέμα με τα τουρκικά σωματεία στην Θράκη το έχω χειριστεί ως πληρεξούσιος της ΠΟΘΣ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων)

Η υπόθεση στο δικαστικό της σκέλος έχει ως εξής:
1. Την περίοδο του εμφυλίου ο ορεινός όγκος της Ροδόπης είχε περιοχή ελεγχόμενη από τον ΔΣΕ. Κάποιοι εθνικόφρονες τότε σκέφτηκαν ότι πρέπει οι Πομάκοι να προσανατολιστούν στην Τουρκία .ώστε να περιοριστεί η κομμουνιστική και η (ανύπαρκτη, αλλά με την τότε λογική ενδεχόμενη) βουλγαρική επιρροή. Έτσι φτιάχτηκαν σωματεία όπως η Τουρκική Ένωση Ξάνθης που στο καταστατικό τους προβλέπονταν "η διάδοση των αρχών της τουρκικής μεταπολιτεύσεως" (ο κεμαλισμός δηλαδή) αλλά και πρόβλεπαν παρακολούθηση των "εθνικών και κοινωνικών φρονημάτων" των μελών της μειονότητας κλπ. Την περίοδο εκείνη και λίγο αργότερα η αντίληψη που επικρατούσε ήταν περίπου αυτή (καλύτερα Τούρκοι παρά ..."Βούλγαροι". Γιαυτό και η μετονομασία από μουσουλμανικά σε τούρκικα στα σχολεία κλπ. Σημειώνω ότι ο περιφερειάρχης Φεσσόπουλος δεν ήταν ένα τυχαίο στέλεχος του " Εθνικού Συναγερμού" του Παπάγου. Ήταν επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της εποχής.
2. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ της πρώτης τετραετίας διαπιστώνοντας ότι τα σωματεία αυτά είχαν γίνει "μαγαζιά" του Προξενείου της Τουρκίας που μάλιστα πίεζαν προς εκτουρκισμό Πομάκους και μουσουλμάνους Ρομά αποφάσισε να τα κλείσει.
το 1984 κατατέθηκε αίτηση από τον (διορισμένο τότε) Νομάρχη του ΠΑΣΟΚ με αίτημα την διάλυσή του. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης αποφάσισε τότε την διάλυση του σωματείου.
Κατατέθηκε έφεση που δεν προσδιορίστηκε, παρά μόνο το 1997.
Τότε δικάστηκε και απορρίφθηκε η έφεση από το Εφετείο Θράκης.
Ο Άρειος Πάγος το 2000, έκρινε ανεπαρκή την αιτιολογία και αναίρεσε την απόφαση (με απόντα τον Νομάρχη Ξάνθης). Στη συνέχεια παρίσταμαι στις δίκες και έχω όχι μόνο γνώση αλλά και συμμετοχή. Το Εφετείο απορρίπτει ξανά την έφεση και το τμήμα του ΑΠ αποφαίνεται με 3-2 παραπομπή στην Ολομέλεια.
Η ΟλΑΠ απορρίπτει ομόφωνα (28-0) την αίτηση αναιρέσεως. Παρασταθήκαμε μια εξαιρετική νομικός του ΝΣΚ , η κα Παντελίδου, Καθηγήτρια του Αστικού στη Νομική θράκης , κι εγώ.
Ακολούθησε προσφυγή στο ΕΔΔΑΔ. Κάποιοι φρόντισαν η Νομική Σύμβουλος να μετατεθεί από το ΥπΕξ στο Υπ γεωργίας κι απο την Αθήνα στην Λάρισα.... Βγήκε απόφαση κατά της Ελλάδας έωλη και πλημμελής. Έωλη γιατί σε παρόμοια περίπτωση (για την Σιλεσιανή (γερμανική) μειονότητα στην Πολωνία, το Δικαστήριο είχε κρίνει αντίθετα. Πλημμελής διότι μεταξύ των άλλων έκρινε ότι η δίκη καθυστέρησε με ευθύνη του κράτους, ενώ όπως είναι γνωστό α) έχουμε συζητητικό σύστημα στις πολιτικές δίκες, επομένως την εκδίκαση της έφεσης δεν την καθυστέρησε ο Νομάρχης αλλά (τουλάχιστον εξίσου) και η ΤΕΞ που δεν την προσδιόρισε, και β) η καθυστέρηση ήταν ΥΠΕΡ της ΤΕΞ και όχι εναντίον της, αφού με την εκκρεμότητα παρέμενε νόμιμα σε λειτουργία. Μετά την έκδοση της απόφασης του ΕΔΔΑΔ επανήλθαν με αιτήσεις ανακλήσεως , τόσο στα Δικαστήρια της ουσίας όσο και στον ΑΠ. Τότε αντιλέξαμε ότι 1. Κατά το ΚΠολΔ ανάκληση χωρεί όταν έχουμε νέα πραγματικά περιστατικά και καταστάσεις, όχι νομικά. 2. Το ΕΔΔΑΔ δεν είναι δευτεροβάθμιο ακυρωτικό, και ο ΚΠολΔ ΔΕΝ προβλέπει υποχρέωση ανάκλησης, όπως π.χ.ο ΚΠΔ. Οι αιτήσεις ανάκλησης απορρίφθηκαν.
Τότε σε δηλώσεις του ο πληρεξούσιος Δικηγόρος της ΤΕΞ μας είπε ότι "θα αλλάξει ο νόμος" (!) Με την (Ν)τροπολογία καταλάβαμε όλοι τι εννοούσε....

Επί του πολιτικού, αν χρειάζεται, θα επανέλθω...

Πρόσφατα σχόλια

Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
(ουτε)Συνετος (ουτε)Επαναστατης
26 Οκτ 2015, 00:42
Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
Συνετος Επαναστατης
25 Οκτ 2015, 11:53
 

Στατιστικά

Γλώσσες: 1
Μέλη: 206
Νέα: 1535
Σύνδεσμοι: 24
Επισκέπτες: 2182497
 

Οι Ροές Ειδήσεων της Χριστιανικής

RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML


Copyright (C) 2006-2015 ΚΙΝΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. All rights reserved.
Powered by Jim Pap | Γραφικά από τον Αγιογράφο Γ.Κ.